De wetenschap achter de aangetoonde ‘gaydar’

Tijdens de jaarlijkse Gay Pride is een gaydar niet nodig. Maar ook zonder alle poeha is iemands seksuele voorkeur te herkennen, zo is aangetoond. Foto Reuters / Paul Vreeker

Het is inmiddels wetenschappelijk bevestigd: we zijn allemaal uitgerust met een gaydar, oftewel met het vermogen om iemands seksuele geaardheid aan zijn of haar uiterlijk af te lezen. Plos One heeft het hele onderzoek met deze conclusie gepubliceerd.

In zestig procent van de gevallen klopt het oordeel

Uit het onderzoek blijkt dat de gaydar wordt herkend door uiterlijke kenmerken in het gezicht van individuen. Dit is aangetoond door een groot aantal proefpersonen foto’s van gezichten te laten zien, om de stempel ‘homoseksueel’ of ‘heteroseksueel’ te geven. Een foto vijftig milliseconde laten zien bleek lang genoeg om een oordeel te vellen, een oordeel dat in zestig procent van de gevallen juist was.

Ook na het verwijderen van kapsels, make-up, piercings en tatoeages met fotoshop lag deze score zo hoog, en lazen de proefpersonen de seksuele voorkeur van mensen af aan het gezicht. Misschien geen extreem hoog percentage, maar hoog genoeg om het bestaan van de speciale radar voor seksuele voorkeur aan te tonen, zo legt de onderzoeker uit aan The New York Times.

Blind varen op je eigen gaydar is niet aan te raden, is het advies van de wetenschappers. Maar het onderzoek kan wel degelijk erg nuttig zijn in het bepalen van politiek beleid omtrent discriminatie en homoseksualiteit. Het laat volgens de onderzoekers bijvoorbeeld zien dat een ‘don’t ask don’t tell’ beleid, zoals in het Amerikaanse leger jarenlang is gehanteerd, discriminatie niet kan uitsluiten als homoseksualiteit ook zonder woorden herkend kan worden.

Graham Norton, een Britse talkshowhost, gelooft al jaren in de de menselijke voelsprieten voor iemands seksuele voorkeur:

    • Annemarie Coevert