De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan. Puntung mist een voet, maar veel rampzaliger is dat haar baarmoederwand met cystes bedekt is. Puntung is een Sumatraanse neushoorn (video), een van de laatste op aarde. Misschien leven er nog maar 30 in het

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan.

  • Puntung mist een voet, maar veel rampzaliger is dat haar baarmoederwand met cystes bedekt is. Puntung is een Sumatraanse neushoorn (video), een van de laatste op aarde. Misschien leven er nog maar 30 in het wild. Natuurbeschermers hebben de ingrijpende beslissing genomen om zo veel mogelijk neushoorns te vangen, zodat ze een fokprogramma op kunnen starten, voordat het te laat is. Maar wat als één van de laatste vrouwtjesneushoorns misschien onvruchtbaar is?
  • In 2009 ‘sprong’ de Nederlandse Bubbleboy van een gebouw af met alleen een laag noppenfolie (ofwel bubbeltjesplastic) om zich heen. Hij overleefde de val, maar was de video echt? Dat is uiteraard een vraag die de Mythbusters gaan beantwoorden. Maar natuurkundige Rhett Allain rekende alvast voor Wired uit of de stunt van Bubbleboy echt of een hoax was.
  • Dierentuinen zitten in een spagaat. Er is niet genoeg plek om alle bedreigde diersoorten te huisvesten en beschermen, zeker niet als ook het publiek nog behaagd moet worden. Zo kan het dus gebeuren dat er miljoenen worden uitgetrokken voor een nieuw ijsberenverblijf, terwijl er weinig hoop is dat deze diersoort in de nabije toekomst nog in het wild kan overleven. Ondertussen leven kleine slakjes van Tahiti, de laatste van hun soort, in een vochtige keukenrol, weggestopt in laatje. Wie krijgt een plekje op de ark, en wie niet? Mooi artikel uit The New York Times.
  • Op 17 mei presenteerden wetenschappers de wiskundige formule voor het maken van de perfecte sandwich. Maar met sla, tomaatjes en plakken kaas in gedachten kom je natuurlijk niet ver met het lezen van al die g’s, x’en en t’s, ondervond Nature-blogger Pete Etchells. Gelukkig is er ook een simpele uitleg beschikbaar, zodat iedereen mag weten hoe de perfecte sandwich smaakt.
  • Een bioloog en een evolutionair psycholoog zitten in een café. Nee, dit is niet het begin van een slechte grap, maar het scenario van een hypothetische dialoog waarin de vertegenwoordigers van de twee wetenschappelijke disciplines met elkaar in gesprek gaan. In hoeverre is evolutionaire psychologie gebaseerd op bewijs, en in hoeverre op fabeltjes? De auteur, een bioloog, gelooft het laatste. In de comments is een levendige discussie losgebarsten.
  • In een wereld waar tijd letterlijk geld is, is snelheid het grootste goed. Daarom willen Amerikaanse beurshandelaren dat hun transacties niet meer via supersnelle glasvezelkabels gaan, maar via microgolven. Dat scheelt handelaren in New York en Chicago meer dan 2 milliseconden tijdens het kopen of verkopen van aandelen, schrijft The Wall Street Journal. Maar hoe kunnen microgolven sneller zijn dan infrarood licht vraagt u zich misschien af? New Scientist legt het uit.