Clinton en Lavrov: crisis Syrië gezamenlijk aanpakken

De Russische minister van Buitenalndse Zaken Lavrov is bereid de samenwerking met de VS aan te gaan om het Syrische geweld te bestrijden.Foto AP/Alexander Zemlianichenko

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en haar Russische collega Sergei Lavrov zien beide de noodzaak om samen te werken in de aanpak van de crisis in Syrië, die volgens VN-gezant Kofi Annan heel snel kan uitmonden in een burgeroorlog.

Beide ministers hebben vandaag tijdens een telefoongesprek de bereidheid uitgesproken om samen te werken, zo vertelde een Amerikaanse functionaris vanavond tegen persbureau AFP. Die gaf de volgende verklaring uit namens Clinton en Lavrov:

“We moeten gaan samenwerken om de Syriërs te helpen om een politieke overgang snel mogelijk te maken. Onze leiders moeten deze ideeën overbrengen naar Moskou, Europa, Washington, waar de Syriërs ook maar mee geholpen zijn.”

Rusland heeft als bondgenoot van de Syrische regering, onder leiding van president Assad, eerder met een veto een VN-resolutie tegengehouden die een einde moest maken aan het langdurige bloedvergieten in het land. Sindsdien zijn de VS en Rusland er niet in geslaagd op een lijn te komen in de aanpak van het geweld.

Net als Rusland kan China kunnen een eventuele beslissing van de VN om in te grijpen in Syrië blokkeren met een veto. De druk op de internationale gemeenschap om in te interveniëren in Syrië is toegenomen, na het gruwelijke bloedbad in Houla vorige week dat aan meer dan honderd burgers het leven heeft gekost. De meeste van hen zijn geëxecuteerd met kogels of messen. Onder de slachtoffers waren veel kinderen.

Zowel Rusland als China lieten enkele dagen terug nog weten tegen militaire interventie in Syrië te zijn. Ook het Witte Huis liet toen weten geen voorstander te zijn van militair ingrijpen, omdat dat de situatie in Syrië het land alleen maar zou verergeren.