Bubbels in tijden van crisis

Nederland, Assen (DR) , 11-aug-2004 Champagne glas. Foto: Sake Elzinga
Nederland, Assen (DR) , 11-aug-2004 Champagne glas. Foto: Sake Elzinga

„In slechte tijden willen mensen niet gezien worden met een glas champagne,” tekende ik in 2008 al op uit de mond van de wijninkoper van Majestic, de grootste wijnwinkelketen in Engeland. Dit naar aanleiding van de destijds scherp dalende champagneverkopen in het land, na het omvallen van Lehmann Brothers en de daaropvolgende bankencrisis.

Wat dan te drinken nu hele landen dreigen om te vallen? Champagne natuurlijk! Want ook champagne profiteert van het opheffen van de bubbeltaks (zie hiernaast). Kies dan alleen niet voor de grote merken, maar neem er eentje van de nieuwe generatie producenten. Zoals Raphaël Bérèche. Een jonge dertiger die op biodynamische wijze werkt en onder meer een loepzuivere, jodium-ziltige, zeer fijn gedefinieerde Brut Réserve maakt. Ik heb al gekocht. Omdat-ie beter, bijzonderder en biologischer is. En omdat ik me daarmee, voor 29,95 euro per fles, rustig durf te vertonen.

Champagne-bereche-et-fils.com en voor verkoopadressen importeur Icarius: icariuswijnen.wordpress.com