Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert wekelijks een bijzonder interieur. Deze week bij hoedenontwerper Berry Rutjes.

Berry Rutjes Jr.

Huis Een ruim, monumentaal grachtenpand uit de negentiende eeuw in het stadshart van Gouda.

Hoedenontwerper Berry Rutjes (46) junior erfde dit huis (samen met haar jongere broer en zus) van haar moeder, Berry Rutjes senior.

Ze woont er samen met haar zoon Sebastiaan (10) en heeft hier ook haar hoedensalon en atelier. In navolging van haar moeder verhuurt ze delen van het huis aan vijf huurders. Zelf heeft ze de benedenverdieping en twee achterkamers op de eerste etage tot haar beschikking. Aan het huis met zestien kamers, waarin Rutjes is opgegroeid, is nog veel authentiek: de houten vloer, het marmer, de trapleuningen. „Naar het schijnt zat er ooit een katholieke schuilkerk in de tuin.”

Interieur De perzen in de gang waren van haar moeder. Aan de gangmuur een portretfoto van de beide Berry’s, gemaakt door een oud-huurder. Rutjes is een liefhebber van authentieke meubels ‘met een ziel’. Het zebrakleed is echt. „Gekocht op een rommelmarkt in een tijd dat daar nog niet moeilijk over werd gedaan.” De kaarsen in de zelfgemaakte armatuur aan het plafond gaan alleen aan met Kerst. En inderdaad, op de foto voor de antieke ladenkast in het hoedenatelier staat Máxima, met een hoed die Rutjes voor haar heeft ontworpen voor Prinsjesdag 2008. „De kroon op mijn werk.” Haar zoon (voor) en vriendjes mogen voor de foto even in het atelier spelen.

Van Ikea„Alleen praktische spullen.” Matrassen, de wc-borstel en servetten.

Meenemen bij brand „Als er na mijn zoon en huisdieren nog tijd over is, het portret van mijn moeder en mij en mijn bijzondere collectie hoedenmallen.”

    • Thijs Wolzak