Als scheiden te duur is, moet je creatief zijn

„Mijn huwelijk is op de klippen gelopen, maar een scheiding is voor ons nu niet te betalen. We kunnen ons huis namelijk niet verkopen zonder allebei met een enorme restschuld achter te blijven. Wat nu?”

Twee decennia lang is het eigen huis door verkopers, politici en media gepromoot als het summum van geluk. Nu die mythe aan scherven ligt, zitten 517.000 huisbezitters met gemiddeld 30 mille meer hypotheekschuld dan hun woningwaarde. Vooral jonge huiseigenaren zijn de klos. Ze zijn tegen recordprijzen ingestapt, de huizenprijzen blijven maar dalen, en de helft van de jonge relaties lijdt schipbreuk.

Ik heb helaas geen verdwijntruc voor een restschuld. Want schuld maken is geen kunst, maar schuld oplossen een halsbrekende toer. De enige strohalm kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn. Heb je die – een absolute aanrader – dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEH), onder voorwaarden, de restschuld. Men gaat wel controleren of echt sprake is van een breuk: het WEH vreest misbruik in deze barre tijden.

Waarschijnlijk heb je geen NHG, waardoor restschuld dreigt. Die komt bovenop eventuele andere schulden zoals autoleningen en creditcardkredieten. Je hypotheekbank moet trouwens instemmen met de verkoop van jullie huis. Een ongeoorloofde en daardoor teruggedraaide verkoop kan je tien procent boete aan de koper kosten. En dat is nog maar het begin van de ellende. Een gebroken gezin is tot tientallen procenten duurder uit dan een gezamenlijk huishouden. Er zijn twee woonruimtes nodig, twee inboedels, dubbele vaste lasten en huishoudbudgetten. Ook de scheiding zelf kost geld, vooral als het in een vechtscheiding ontaardt.

Scheiden is dus een luxe die slechts betaalbaar is met NHG of een ruim budget. Creativiteit kan helpen zolang je elkaar de hersens niet inslaat. Geef elkaar de ruimte. Hij kan misschien boven wonen en zij beneden. Zij kan mogelijk meer nachtdiensten draaien, terwijl hij overdag werkt. Het stel kan ook een kamer of caravan huren. Hij woont daar door de week, zij in het weekend of andersom, en de kinderen zijn altijd bij een van de ouders in het vertrouwde huis. Al die dingen vergen minder geld, maar wel goede afspraken, ook over aflossen, sparen en uitgaven. Relatietherapie kan mogelijk helpen. Sommige stellen kruipen daarna weer tevreden bij elkaar. Gelukkiger én rijker. Wat zou je meer willen?

Over hypotheekgarantie: www.nhg.nlOver schuldhulp: www.zelfjeschuldenregelen, www.nvvk.eu, www.wsnp.rvr.org

    • Erica Verdegaal