Almere heeft de forens uitgevonden

Nu is Almere de zevende stad van Nederland, met bijna 200.000 inwoners, en de stad groeit nog steeds.

Elke dag reizen vele duizenden forenzen via de A6 en de A1 van Almere naar Amsterdam en ’t Gooi en terug. De afstand naar Amsterdam is zo’n twintig kilometer. Die kilometers gelden vanaf volgend jaar als een privézaak en niet meer als onkosten. Als de werkgever die wil vergoeden, dan beschouwt de belastingdienst dat als een soort loon. En loon wordt belast.

Vrijwel iedereen in de Almeerse Literatuurwijk weet dat de vergoeding voor woon-werkverkeer volgens het Lenteakkoord belast moet worden, blijkt tijdens een bezoek. Een mooie wijk, koophuizen en veel water.

De bewoners hebben gelezen dat ‘Den Haag’ vindt dat ze voortaan beter dicht bij het werk kunnen wonen. Dicht bij het werk? Hoe dan, vragen ze verontwaardigd. De huizenmarkt ligt plat, dus het huis in Almere verkopen is onmogelijk. In Amsterdam of ’t Gooi iets kopen of huren, is nog steeds relatief duur. En ze wíllen helemaal niet weg uit Almere. Ze hebben er alles: ruimte, groen, parkeerplek voor de deur, scholen en sportvelden dichtbij, geen wachtlijsten, een theater, bioscoop en alle mogelijke winkels. Alleen de Bijenkorf ontbreekt nog, zegt forens Jorine Heutink. Het werk zal ook niet dichter bij hen komen – de grote werkgevers zitten goed in Amsterdam-Zuidoost, op de Zuidas, op Schiphol en eigenlijk in heel de hoofdstad.

De bewoners hebben berekend wat de nieuwe maatregel voor hen zal betekenen. Voor de geportretteerde stellen varieert dat van zo’n twintig tot bijna tweehonderd euro minder per maand.

Maar ze hebben zich, zo lijkt het, er al bij neergelegd dat het de komende jaren ‘financieel allemaal minder gaat worden’. Twee van de zes gezinnen willen een van de twee auto’s verkopen. Een verpleegkundige zegt relativerend: „Ik ben al blij dat ik een baan heb.” Een beveiliger op Schiphol is dolblij dat zijn vrouw niet meer elke dag naar Eindhoven hoeft, waar ze voor de Nederlandse Spoorwegen werkte. Ze hebben twee kleine kinderen en hij heeft haar liever in de buurt.

  • a
  • lmere
  • zou je kunnen zeggen
  • heeft zijn bestaan te danken aan de woon-werkvergoeding. De stad werd in de jaren zeventig uit de grond gestampt voor Amsterdammers die groter
  • groener wilden wonen. Telkens kwamen er woonwijken bij
  • de Literatuurwijk
  • de Mu