achter het stuur

‘Zelfs mijn vader is te jong voor een Japanse of Koreaanse auto’

Marcel Gelauff (1957), hoofdredacteur NOS Nieuws.

Wat was uw eerste auto?

„Een groene Toyota Corolla. Die kocht ik voor een paar duizend gulden. Ik had dat geld niet, dus dat leende ik van mijn oma. Die auto moest er komen omdat ik bij de Leidse Courant ging werken, mijn eerste baan.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Die had ik niet. Maar nu is het de opvolger van de huidige Citroën C6, als die er ooit komt. Ik vind de C6 de mooiste auto die er bestaat, echte Franse grandeur.”

Wat rijdt u nu?

„Sinds de Xantia bestaat, rijd ik Citroën. Mijn huidige auto is een C5, een diesel met automaat, dat garandeert rust, comfort en luxe.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In één keer. En ik ben er nog steeds trots op dat ik het maximale aantal punten haalde voor de theorie.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„In van die gepimpte auto’s, met spoilers en zo. En ik hou niet van grote Koreaanse en Japanse auto’s; daar is zelfs mijn vader te jong voor.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Dat ligt aan de definitie van ‘beste’. Voor het snelst en het scherpst sturen moet je bij de mannen zijn, maar de keerzijde daarvan is dat het sneller tot schade leidt. Vrouwen rijden rustiger en zorgvuldiger.”

Wat is het gekste dat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Met die groene Toyota achter een fotograaf van de Leidse Courant aan rijden naar een klus en denken dat hij bij een oranje verkeerslicht wel zou doorrijden. Maar hij remde hard en ik reed hem vol van achteren aan. Mijn auto was total loss. De fotograaf reed trouwens in een geleende auto, omdat hij precies een week daarvoor ook al door iemand van achteren was aangereden voor een oranje stoplicht.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…onmiddellijk de spitsstroken permanent openstellen. Er is geen land ter wereld dat rijstroken aanlegt waarop je niet mag rijden.”

    • Guus Peters