100 km aan vlaggetjes

A woman walks past a bank displaying British flags and bunting in central London on May 31, 2012 as the city prepares for a long weekend of celebrations to mark the Diamong Jubilee of Queen Elizabeth II. Britons will enjoy a four-day public holiday long weekend from June 2-5 to mark the 60th anniversary of the accession of Queen Elizabeth II with special events including a coach procession, a concert at Buckingham Palace and a 1000-boat river pageant. AFP PHOTO / LEON NEAL AFP

De Britse kroonprins Charles wordt nog altijd niet gezien als opvolger van koningin Elizabeth, die de komende vier dagen haar diamanten regeringsjubileum viert. Uit peilingen blijkt dat 42 procent van de Britten hem geschikt vindt om zijn moeder op te volgen. De rest zou liever zien dat prins William zijn grootmoeder opvolgt.

Niet dat Elizabeth, die ruim zestig jaar geleden op 6 februari 1952 na de dood van haar vader koningin werd, aan aftreden denkt. Haar jubileum viert ze door zaterdag de paardenraces in Epsom te bezoeken. Zondag wordt een grote botenparade op de Theems gehouden en maandag gaat ze ter kerke. Het feest wordt nu gevierd omdat de kans op mooi weer groter was. Weermannen voorspellen echter kou en regen.

Toch vieren de Britten het jubileum massaal. Zo’n 2,5 miljoen door naar het buitenland te reizen (maandag en dinsdag zijn vrij) anderen door thuis of met de straat een feestje te vieren. Doe-het-zelfwinkel BYO zegt 100.000 meter aan vlaggetjes te hebben verkocht en 3.100 tuinkabouters met de Union Jack. Maar dat kan ook met de Olympische Spelen te maken hebben.