100 km aan vlaggetjes

De Britse kroonprins Charles wordt nog altijd niet gezien als opvolger van koningin Elizabeth, die de komende vier dagen haar diamanten regeringsjubileum viert. Uit peilingen blijkt dat 42 procent van de Britten hem geschikt vindt om zijn moeder op te volgen. De rest zou liever zien dat prins William zijn grootmoeder opvolgt.

Niet dat Elizabeth, die ruim zestig jaar geleden op 6 februari 1952 na de dood van haar vader koningin werd, aan aftreden denkt. Haar jubileum viert ze door zaterdag de paardenraces in Epsom te bezoeken. Zondag wordt een grote botenparade op de Theems gehouden en maandag gaat ze ter kerke. Het feest wordt nu gevierd omdat de kans op mooi weer groter was. Weermannen voorspellen echter kou en regen.

Toch vieren de Britten het jubileum massaal. Zo’n 2,5 miljoen door naar het buitenland te reizen (maandag en dinsdag zijn vrij) anderen door thuis of met de straat een feestje te vieren. Doe-het-zelfwinkel BYO zegt 100.000 meter aan vlaggetjes te hebben verkocht en 3.100 tuinkabouters met de Union Jack. Maar dat kan ook met de Olympische Spelen te maken hebben.