Zonne-energie in strijd tegen de armoede

WakaWaka lampjes worden opgeladen in Gambia Foto Eric Muller

Rotterdam. Het moet de oplossing worden voor 1,5 miljard mensen die geen gebruik kunnen maken van elektrisch licht. Het WakaWaka lampje werkt op zonne-energie, legt groene ondernemer Maurits Groen uit. Dankzij een nieuwe Nederlandse chip in het paneel werkt de zonnecollector twee keer zo efficiënt als bestaande modellen.

De ledlampjes moeten de traditionele, gevaarlijke, kerosineverlichting vervangen. Kerosine is een aardoliedestillaat en, volgens Groen, raken jaarlijks miljoenen kinderen ernstig verminkt door ongelukken met kerosinelampen. De brandstof voor die lampen kost een gezin vaak tot 20 procent van het gezinsinkomen.

„De WakaWaka lamp is een compacte en bovenal betaalbare oplossing”, zegt Groen. In Nederland kost het lampje 29,50 euro. „En daardoor kunnen twee gezinnen in Afrika of Azië het lampje tegen een sterk gereduceerd tarief van circa 6 dollar kopen. Die lampen gaan naar gezinnen waarvan een kind het ‘Climate Hero’ educatieprogramma heeft doorlopen, dat we financieren met geld van de WakaWaka Foundation die we ook hebben opgericht”, zegt Groen.

Voor de gezinnen in ontwikkelingslanden betekent de nieuwe vorm van verlichting een geldbesparing, minder gezondheidsrisico’s – de vervuilde lucht binnenshuis door kerosinelicht staat gelijk aan het inhaleren van twee pakjes sigaretten per dag – en biedt kinderen de mogelijkheid om huiswerk te maken. „In sommige Afrikaanse landen blijven de kinderen in de buurt van benzinestations hangen omdat dat ’s avonds de enige verlichte plek is”, zegt Groen. „De ledlampjes moeten een bijdrage leveren om uit de armoede te komen.”

De levensduur van de lampen bedraagt zeven jaar. Met een volledig opgeladen batterij geeft de lamp 8 uur fel licht, of 16 uur ‘leeslicht’, of 80 uur het licht van een nachtlampje.