Zo klinken tweets als je er muziek van maakt

Echt lekker klinkt het niet, maar het is ook niet lelijk. The Listeningmachine is een automatisch systeem, gemaakt door een team van muzikanten en computerprogrammeurs, en zet de tweets van vijfhonderd anonieme twitteraars uit Groot-Brittannië realtime om in muziek. Zes maanden lang.

Hoe gaat dat in z’n werk? Een tweet wordt geanalyseerd op basis van betekenis en klank. Vervolgens wordt de tweet bestempeld als “positief” of “negatief”. Dat gebeurt op basis van woordbetekenissen (#shit = negatief) en emoticons (:-D = positief). Daarna wordt de tweet gegroepeerd op onderwerp (kunst, onderwijs, gezondheid, politiek, wetenschap, economie, sport en technologie). Ook wordt gekeken naar het ritme van het woord.

Er zijn duizenden fragmenten van tevoren opgenomen (door kamerorkest Britten Sinfonia). Ze worden aangevuld met andere klanken en effecten en afgespeeld volgens het ritme van de tweets - hoe meer, hoe sneller. “Een nachtmerrie”, noemde Peter Gregson, samen met Daniel Jones de bedenker van het project, de uitdaging om een half jaar lang muziek te produceren tegenover Wired.

The Listeningmachine is een muzikale weergave van gedachten, gevoelens, conversaties en meningen van het Britse volk. Hoe dat klinkt? Luister hier. Je vindt er ook statistieken over onder meer de huidige stemming van de tweeps (rond half twee waren de Britten vrolijk, misschien omdat het bijna weekend is?). Het project duurt nog tot oktober.

Gevoelige kunst

Nieuw is kunst die de gemoedstoestand van burgers rechtstreeks representeert niet. Ook het humeur van Nederlanders is al eens de inspiratiebron geweest voor kunst. In Doetinchem staat de D-toren, een ontwerp van architect Lars Spuybroek en kunstenaar Q.S. Serafijn. De toren stelt een hart voor, maar wordt in de Doetinchemse volksmond ‘de kies’ genoemd.

Om het half jaar vult een nieuwe groep van inwoners van de stad iedere twee dagen een enquête in met vragen over hun gevoel. Als het donker wordt, kleurt de toren de overheersende emotie van de stad: rood is liefde, blauw is gelukt, geel is angst en groen is haat.

http://www.youtube.com/watch?v=yjNRJXh3hYw

    • Mirjam Remie