Wordt vervolgd op Twitter

Weer minder boeken verkocht langs de traditionele weg. Maar er zijn nog andere wegen, bewijzen onder anderen Jennifer Egan en J.K. Rowling.

None

De boekverkopen zijn in het eerste kwartaal van 2012 verder ingezakt, blijkt uit het kwartaalrapport van brancheonderzoeker Gfk. Er werd 120 miljoen euro omgezet, vijftien procent minder dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Als oorzaak noemt Gfk in een kip-of-ei redenering de financiële problemen in de boekenbranche, zoals bij de ketens Selexyz en Libridis. Daarnaast speelt de economische crisis een rol en de opkomst van tablets; Nederlanders downloaden hun boeken steeds vaker, en lang niet altijd via de betaalde weg.

In Boekblad verweren uitgevers zich deze week tegen de slechte cijfers en het bijbehorende psychologische effect. Gfk zou de nieuwe creatieve manieren waarop uitgevers boeken verkopen nog niet meetellen, en vorig jaar was de verkoop in januari uitzonderlijk dankzij een lancering van twee nieuwe romans van Herman Koch en Kluun. Door het ontbreken van dergelijke bestsellers dit jaar leverde fictie een vijfde van de omzet in. Het best verkochte boek van het eerste kwartaal van dit jaar was En dan nog iets van Paulien Cornelisse.

Ondertussen rukt het nieuwe publiceren op. Jennifer Egan (die voor haar A Visit to The Goon Squad, Bezoek van de knokploeg in 2010 de Pulitzer Prize kreeg) publiceert sinds afgelopen zaterdag een feuilleton op Twitter, elk etmaal gedurende een uur met de snelheid van een tweet per minuut. Black Box gaat over een spionne en haar ‘Designated Mate’, en speelt zich af ergens in de toekomst aan de Middellandse Zee. Citaat: ‘Some of you will not survive, but those who do will be heroes.’ Bijna tienduizend lezers volgen het twitterfeuilleton. Het hele verhaal tot nu toe laat zich met zijn zinnen van 140 tekens op de site van The New Yorker nalezen als een episch gedicht.

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken publiceert de autobiografie annex kookboek van haar oprichter Colonel Sanders via haar Facebookpagina. Sanders begon in 1930 met de verkoop van geroosterde kip vanuit een benzinestation in Kentucky, tegenwoordig is KFC, dat zijn portret nog steeds als beeldmerk gebruikt, actief in 100 landen. Col. Harland Sanders: The Autobiography of the Original Celebrity Chef is te downloaden voor mensen die de keten virtueel ‘leuk vinden’. Het manuscript, met daarin recepten voor behalve kip ook aardappelpannenkoeken en perziken met een deeglaagje, dook anderhalf jaar geleden in de archieven van de keten op, schrijft Bookseller Magazine.

Pottermore.com, de virtuele wereld rond Harry Potter die J.K. Rowling heeft opgezet, heeft in de eerste maand met de verkoop van e-books een omzet van ruim 23 miljoen euro behaald, meldt Bookseller Magazine. En Boekblad vertelt over de Catalaanse spoorwegen, die met behulp van posters met daarop GQ-codes mensen aan het lezen willen krijgen. Door de code te scannen komt de passagier op een website van Random House Mondadori, waar hij het eerste hoofdstuk van veertig boeken kan downloaden. En dan maar hopen dat de trein niet opeens buiten bereik raakt.

    • Maartje Somers