Wilders verliest kort geding: stemming over noodfonds kan doorgaan

Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal, afgelopen dinsdag. De twee kregen geen gelijk.
Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal, afgelopen dinsdag. De twee kregen geen gelijk. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Wilders heeft het kort geding tegen de staat over het Europese noodfonds verloren. Er hoeft niet tot na de verkiezingen gewacht te worden voordat er over het ESM gestemd wordt.

Dat wilde de PVV-leider, bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz, wel afdwingen met de zaak. Wanneer het verdrag wordt goedgekeurd door de Kamer, is sprake van de ‘grootste soevereiniteitsoverdracht ooit’, zei hij eerder. Dat kan volgens hem niet worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst. Maar er werden hem door veel juristen vooraf al weinig kansen toegedicht.

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz bepleitte afgelopen dinsdag dat sprake was van een onrechtmatige daad. Volgens Moszkowicz had het permanente noodfonds voor de euro, waar de Kamer vorige week mee instemde, nooit in stemming mogen worden gebracht door een demissionair kabinet. De rechter ging niet mee in deze redenering en wees erop dat hij niet kan ingrijpen in het wetgevingsproces; dat is aan de politiek.

Het permanent noodfonds ESM is de opvolger van het tijdelijke EFSF. krijgt een effectieve omvang van 500 miljard euro, waaraan Nederland daadwerkelijk 4,6 miljard euro bijdraagt. Daar komt een garantie bij van 35,5 miljard euro, waarop in noodgevallen een beroep kan worden gedaan. De Tweede Kamer stemde vorige week donderdag al in met het ESM, de Eerste Kamer moet nog stemmen.

Het hele vonnis is hier te lezen.

    • Peter Zantingh