Wilders verliest geding tegen Staat om eurofonds

Geert Wilders heeft het kort geding verloren dat hij had aangespannen om de Nederlandse deelname aan het euronoodfonds ESM uit te stellen. In een reactie deed de PVV-leider een beroep op premier Rutte om deelname aan ESM over de verkiezingen heen te tillen.

Volgens het vonnis van voorzieningenrechter Roel Paris eist advocaat Bram Moszkowicz namens Wilders dat hij zou ingrijpen in het wetgevingsproces. Het vaststellen van wetten is echter voorbehouden aan regering en Staten-Generaal, aldus de rechter. Op veel argumenten van de eisers gaat hij niet in. „Er is geen plaats voor een eigen, ‘volle’ afweging door de burgerlijke rechter.”

Vorige week heeft de Tweede Kamer met grote meerderheid de wetgeving goedgekeurd die nodig is om Nederland deel uit te laten maken van het Europese Stabiliteitsmechanisme. Aan dit permanente noodfonds voor eurolanden draagt Nederland daadwerkelijk 4,6 miljard euro bij. Daarnaast geeft Nederland een garantie van 35,5 miljard euro, waarop in noodgevallen een beroep kan worden gedaan.

Moszkowicz stelde tijdens het kort geding dat het kabinet onrechtmatig handelde door wetgeving rond het ESM „door te drukken”. Hij vond de bewering niet relevant dat de Tweede Kamer zelf het toetreden tot het ESM niet controversieel verklaarde. „Het kabinet had deze wetten nooit mogen voorleggen.” De rechter weerspreekt deze weergave. Volgens hem bepaalt de Kamer – gezien de demissionaire staat van het kabinet – welke wetsvoorstellen controversieel worden. Ook als het kabinet demissionair is, vertegenwoordigt de Tweede Kamer de bevolking.

Wilders verklaarde vanochtend „bijzonder teleurgesteld” te zijn en ontkende bezig te zijn met een verkiezingsstunt. Hij hoopt dat Rutte ondanks het verlies in de rechtszaal de besluitvorming rond het ESM over de verkiezingen van 12 september heen tilt. Dan is hij „niet alleen de winnaar in de rechtszaal, maar ook de morele winnaar”. Wilders overweegt nu een bodemprocedure te starten om zijn gelijk te halen.