Vrije Syrische Leger start ‘defensieve operaties’ na verstrijken ultimatum

Een rebel van het Vrije Syrische Leger in Sarmada in het noordwesten van Syrië.
Een rebel van het Vrije Syrische Leger in Sarmada in het noordwesten van Syrië. Foto AFP

Het Vrije Syrische Leger (FSA) maakt zich klaar voor het uitvoeren van “defensieve operaties” nu de regering van president Bashar al-Assad niet heeft voldaan aan het ultimatum het geweld in het land te staken.

Woensdag stelde het FSA een deadline voor 11.00 uur vanochtend. Woordvoerder van het FSA, Kassem Saadeddine, noemt het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan dat op 12 april inging tegenover persbureau AFP “mislukt”. Saadeddine:

“Het vredesplan van Annan is mislukt. We gaan nu over op het uitvoeren van defensieve operaties. Wij starten geen offensief aangezien we niet als enige de schuld willen krijgen van het mislukken van het door de VN-gezant bemiddelde bestand. Er verandert overigens niets aangezien het regime nooit gestopt is met het geweld. Al een maand en twintig lang proberen we ons aan het plan te houden, maar het is onze ethische taak om burgers te beschermen. Het is nu aan het regime en de internationale gemeenschap. Het vredesplan was gedoemd te falen sinds de ondertekening ervan.”

Hoewel het FSA woensdag president Bashar al-Assad een ultimatum stelde om te voldoen aan het vredesplan van Annan, lieten zij vorige week vrijdag na het bloedbad in Houla al weten zich niet meer aan het staakt-het-vuren te zullen houden. De Syrische rebellenleider Riad al-Asaad drong Annan gisteren ook al aan om zijn vredesplan als mislukt te bestempelen. Toen liet Asaad weten juist de aanval te willen openen op het Syrische regime.

Damascus ontkent verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad in Houla:

VN veroordeelt Damascus voor Houla

Tijdens een bijeenkomst in Genève veroordeelde de Mensenrechtenraad vanavond Syrië voor het bloedbad in Houla. De VN opent een gerechtelijk onderzoek naar de toedracht en de mogelijke daders.

Vanwege de oplopende spanningen in Syrië riep Navi Pillay, de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, vanmiddag de internationale gemeenschap nog op het vredesplan te steunen. Pillay waarschuwde dat als hier geen gehoor aan wordt gegeven, de situatie in Syrië ontaardt in een volwaardig conflict en dat de toekomst van het land en de regio in groot gevaar komt.

    • Hans Klis