VPRO richt de aandacht op het boek

De VPRO, die een jaarlijks themafestival houdt, richt zich dit jaar op het thema boeken. De omroep wil hiermee de aandacht vestigen op een groot aantal Nederlandse en een aantal buitenlandse schrijvers. „Dit festival laat zien dat we in Hilversum de omroep zijn die zich bezighoudt met literatuur”, zegt Wim Brands, presentator van het wekelijkse tv-programma Boeken. „Er zijn natuurlijk ook andere omroepen die aandacht besteden aan boeken. Maar wij maken al sinds jaar en dag wekelijks programma’s over literatuur.” Hiermee doelt Brands ondermeer op radioprogramma’s als De Avonden en Brands met Boeken dat iedere vrijdag op Radio 1 wordt uitgezonden. „Bovendien gaan we volgend jaar ook een tv-programma maken met internationale schrijvers. We willen daarvoor auteurs spreken als Annie Proulx en David Grossman.”

Het VPRO Boeken Festival, morgen in Amsterdam met zo’n 60 programmaonderdelen op diverse locaties, heeft als eregast de Amerikaanse auteur John Irving. Hij komt zijn nieuwe boek In one person promoten. Op het festival vindt ook de uitreiking plaats van de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek. Brands spreekt met de winnaar in zijn tv-programma. Boeken trok afgelopen zondag 92.000 kijkers.