Vijftigers stinken erger dan bejaarden

Oude mensen stinken helemaal niet. Tenminste niet erger dan mensen van rond de 50. Vooral mannen van rond de 50 ruiken sterk, en bovendien onaangenaam. Zelfs twintigers hebben een sterkere lichaamsgeur dan 70-plussers.

Dat is de uitslag van een grote blindruikproef die Amerikaanse en Zweedse onderzoekers vandaag beschrijven in het online wetenschappelijke tijdschrift PLoS One. De proefruikers wezen aan welke geuren ze vies vonden, maar pogingen om lichaamsgeur aan leeftijd te koppelen mislukten. De proefruikers waren twintigers. Onbekend is of dat de uitslag beïnvloedt.

Het gaat om lichaamsgeur. Zeep, parfum en schoonmaakmiddelen werden uitgeschakeld voor deze proef. Dus de vraag is wat dit zorgvuldige experiment nu eigenlijk over de werkelijkheid zegt.

Die werkelijkheid wil, schrijven de onderzoekers in de inleiding van hun artikel „dat van ouderen vaak wordt gezegd dat ze een karakteristieke lichaamsgeur hebben, de zogenaamde ‘verpleeghuisgeur’”. Uit de dierenwereld is bekend dat de lichaamsgeur verandert met de leeftijd en dat soortgenoten dat ook herkennen. Chemische analyses bevestigen dat de samenstelling van stoffen uit zweet- en talgkliertjes in de loop van de jaren verandert.

Ruim 40 mensen in de leeftijdsgroepen 20 tot 30 jaar, 45 tot 55 en 75 tot 95 jaar sliepen – na een wasbeurt met een reukloze zeep – vijf nachten achtereen in hetzelfde T-shirt. In de oksels van het shirt zaten een soort inlegkruisjes genaaid. Veertig anderen, allemaal twintigers, kregen daarna vele combinaties van stukjes okselkussentjes te ruiken. Daaruit rolde dat vooral mannelijke vijftigers ’s nachts en ongeparfumeerd) onaangenaam sterk ruiken.