Van Persie zit in een tunnel en leest niets

Robin van Persie of Klaas-Jan Huntelaar in de spits? Bondscoach Bert van Marwijk heeft na een mislukt experiment waarin hij plaats inruimde voor beide spelers nu gekozen voor Van Persie als zijn meest vooruitgeschoven aanvaller.

Van Persie sprak woensdagavond na de 2-0 zege in het oefenduel tegen Slowakije voor het eerst in twee weken tijd openhartig met de Nederlandse pers. De sterspeler van Arsenal liet zijn licht schijnen over de tactiek van Oranje, zijn ‘klik’ met Ibrahim Afellay en zijn bewondering voor collega-spits Huntelaar.

Van Persie heeft de afgelopen tijd de discussies over Oranje in de media bewust niet gevolgd. „Nee, ik lees al jullie stukjes niet en ik luister ook niet naar commentaren op de televisie. Er zijn zo veel mensen met een mening. Ik denk ook dat je op weg naar zo’n toernooi in een soort tunnel moet zitten.”

De geboren Rotterdammer gaat ervan uit dat Van Marwijk morgenavond in het laatste oefenduel met Noord-Ierland met het beoogde basiselftal gaat spelen. Van Persie zal net als twee jaar geleden bij het WK hoogstwaarschijnlijk weer de voorkeur krijgen boven Huntelaar.

Op het WK in Zuid-Afrika wist Van Persie de hooggespannen verwachtingen als centrumspits niet waar te maken. De roep om afmaker Huntelaar een kans te geven werd steeds groter. Maar volgens Van Persie liggen de zaken nu anders. „Twee jaar geleden kwam ik terug van een blessure. Dan voel je overal krampjes als je echt diep gaat. Dat is nu totaal anders. Ik heb dit seizoen zo’n 55 wedstrijden gespeeld. Ik heb de meeste kilometers gelopen van alle spelers in de Premier League. Ik hoef amper meer te herstellen na een wedstrijd. Zoals ik me nu voel, kan ik makkelijk drie of vier duels in een week spelen.”

Tegen Slowakije kon Van Persie het goed vinden met Afellay. „Het is goed om Ibi na zijn zware blessure terug te zien. Hij ziet er ouderwets goed uit. Ik vind het heel fijn met hem samen te spelen. Wij hebben een klik samen. Dat merkte ik ook nu weer. Dat heb ik eigenlijk maar met een paar spelers zo gehad. Bij Arsenal had ik dat ook met Cesc Fabregas”, zegt de nummer 16 van Oranje. Van Persie heeft dat rugnummer bewust gekozen. „Ik kon kiezen uit 9, 14 en 16. Ik heb 9 aan mijn vriend Huntelaar gelaten. Nummer 16 verwijst naar de verjaardag van mijn zoon. Ik hoop dat hij deze zomer mijn lucky boy is.”

    • Koen Greven