Van het verkeerd lezen van O Fortuna krijg je gonorroe

Er zijn van die liedjes waarvan je de tekst altijd verkeerd hoort. Vooral in Carl Orff’s ‘O Fortuna’, uit zijn beroemde Carmina Burana (1935), kun je echt van alles horen dat er niet gezongen wordt. Met hilarische persiflages als gevolg.

Er zijn van die liedjes waarvan je de tekst altijd verkeerd hoort. Vooral in Carl Orff’s ‘O Fortuna’, uit zijn beroemde Carmina Burana (1935), kun je echt van alles horen dat er niet gezongen wordt. Met hilarische persiflages als gevolg.

In deze recente animatie gebaseerd op Orff’s bekendste muziekstuk denkt er weer iemand wat anders te horen dan er daadwerkelijk gezongen wordt. Voorbeelden, roept u? Voorbeelden krijgt u.

Voorbeeld één
Originele tekst: Sors salutis / Persiflagetekst: ‘Salsa cookies!’ (1:37)

Voorbeeld twee
Originele tekst: Michi nunc contraria / Persiflagetekst: ‘They gave you gonorrhea!’ (1:43)

Bekijk hier de rest van de persiflages:

De Duitse componist Carl Orff (1895 - 1982) (wiki) schreef de cantate Carmina Burana in 1935, naar een bewerking van het middeleeuwse manuscript. Dat bestaat uit meer dan tweehonderd liederen over uiteenlopende onderwerpen. De liederen zijn in de twaalfde en dertiende eeuw geschreven door verschillende, onbekend gebleven dichters. Lees de originele Latijnse tekst van ‘O Fortuna’ hier (pdf).

Nog meer Burana-parodieën?

Nog meer ‘misheard lyrics van O Fortuna’ horen? Dat kan hier. Deze website heeft ook een prachtige parodie gemaakt over… tonijn.

    • Judith Laanen