‘Top van VUmc vervolgd om serie’

Het openbaar ministerie stelt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek in naar bestuurders van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Aanleiding is de schending van de privacy van patiënten bij de opnamen van het tv-programma 24 uur: Tussen leven en dood.

Advocaat Peter Plasman, die optreedt namens gedupeerde patiënten, zei gisteren in actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp en de bestuursvoorzitter van het VUmc als verdachten worden gezien.

Het OM kon vanochtend nog niet bevestigen dat er een strafrechtelijk onderzoek komt. Een woordvoerder van het VUmc zegt dat justitie nog geen gesprekken heeft gevoerd met medewerkers van het ziekenhuis. Evenmin staan gesprekken gepland.

Productiemaatschappij Eyeworks maakte in januari en februari met 23 (verborgen) camera’s opnamen op de afdeling spoedeisende hulp. De eerste aflevering van het realityprogramma was op 23 februari te zien op RTL 4. Het programma kreeg direct veel kritiek. Patiënten vonden dat hun privacy was aangetast. Na die kritiek staakte RTL de serie.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) oordeelde twee weken geleden dat Eyeworks de medische gegevens – opnamen op een spoedeisende hulp vallen hieronder – niet had mogen verwerken. Patiënten hadden vooraf en op basis van gedegen informatie expliciet toestemming moeten geven. Dat is niet gebeurd, maar was wel de afspraak met Eyeworks, stelt VUmc na intern onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd. Het ziekenhuis heeft het project „vanaf het begin onderschat”. Het rapport spreekt van inschattingsfouten, beschadigd vertrouwen bij patiënten en slechte behandeling van klachten na de uitzending.