Theo Bos reed Giro met gebroken ruggenwervel

Bos viel begin mei in de eerste Giro-etappe op Deens grondgebied hard bij het uitkomen van de laatste bocht voor de massasprint. Hij reed mee tot de zestiende etappe naar Falzes, tot hij de pijn in zijn onderrug niet meer kon verdragen.

Voorgeschreven rust bleek niet te helpen. „Na de Giro bleef ik last houden”, vertelt Bos op de website van zijn ploeg. „Ik had vooral veel pijn na het fietsen, niet zo gek dus naar nu blijkt. Ik blijk mijn L3, een wervel onderin de rug, te hebben gebroken.”

Die bewuste L3 bevindt zich in het midden van de lendenwervelkolom, iets boven het stuitje. Hierboven houdt het ruggenmerg net op, maar er lopen wel cruciale zenuwen tussen de kolom. Zeker voor een wielrenner geldt: veel zenuwen onder L3 sturen het bovenbeengebied aan. De mogelijkheid op schade aan het zenuwstelsel is bij een breuk in de wervelkolom altijd aanwezig.

Rabobank laat weten geen blijvende schade te vrezen. Een scheur bij de aanhechting van de zenuw blijkt de boosdoener. „Na zijn slipper in de eerste etappe hebben we geen foto laten nemen”, zegt een woordvoerder van de sponsor. „En zonder MRI-scan is de breuk niet te zien. Pas toen Theo ging klimmen en zijn rugspieren aanspande, kon hij de pijn nauwelijks verdragen.”

Bos zegt zelf „vrij lang” te hebben doorgereden met zijn breuk. „Dit is echt balen, maar tegelijkertijd ben ik wel blij dat het duidelijk is waar de pijn vandaan komt.” De 28-jarige sprinter moet nu twee weken rust nemen. Hij mist hierdoor de Ronde van Zeeland Seaport, waar hij vorig jaar nog tweede werd in het eindklassement, en mogelijk het Nederlands kampioenschap op 24 juni in Kerkrade.

De vijfvoudig wereldkampioen baanrennen maakte in 2009 de overstap naar de weg. Zijn successen blijven tot dusver beperkt tot zeges in kleine rittenkoersen als de Ronde van Turkije en de Ronde van Oman. In zijn tweede grote ronde leek hij met Mark Renshaw en Graeme Brown de ideale ploeggenoten voor een ‘trein’ bij zich te hebben. Na zijn valpartij liet Bos zich niet meer voorin het peloton zien. Zijn beste Giro-klassering behaalde hij in de dertiende etappe van Savona naar Cerver: hij werd toen 102de.