Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP wil in kabinet en is bereid tot compromissen

Nederland, Amersfoort, 31-5-2012. Foto Maarten Hartman. Nieuwe hoofdkantoor van Socialistische Partij. SP. De kantine. Koffie mok met Emiel Roemer
Nederland, Amersfoort, 31-5-2012. Foto Maarten Hartman. Nieuwe hoofdkantoor van Socialistische Partij. SP. De kantine. Koffie mok met Emiel Roemer SP-kopjes in het nieuwe hoofdkantoor van de partij in Amersfoort. Foto NRC / Maarten Hartman

De SP is in ruil voor regeringsdeelname bereid compromissen te sluiten over gevoelige onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg. Ook wil de partij, behalve met Geert Wilders, met iedereen samenwerken. Dat zegt de SP-top vandaag in NRC Handelsblad.

De partij die tot dusver niet bekend stond om haar compromisbereidheid houdt morgen een congres in Breda dat in het teken staat van regeringsdeelname. De SP staat er goed voor in de peilingen en zou de grootste partij van het land kunnen worden.

‘Dit is hét moment voor de SP’

“We moeten die stap naar het kabinet nu echt gaan maken”, zegt partijleider Emile Roemer. “Dit is hét moment voor de SP.” Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer, zegt: “Onze strategie is dat wij in de regering willen. Dat zetten we centraal, welke partijen erbij komen is nu even minder belangrijk.” Ook partijvoorzitter Jan Marijnissen noemt het “een logische stap in de ontwikkeling van de partij. De rest hebben we al bereikt.”

In 2006 slaagde SP er ondanks een flinke winst van 9 naar 25 zetels, niet in in het kabinet te komen. “Daar hebben we van geleerd”, zegt Kox nu. De partij zit nu wel in veertien gemeentebesturen en in twee provinciebesturen.

‘De SP-achterban is heel praktisch’

Voorzitter Marijnissen zegt dat met de SP “over alles te praten” is.
Kox:

“De SP-achterban is heel praktisch. Die redeneert: als ik 100 euro vraag en ik krijg er 50, dan ben ik daar niet slechter van geworden.”

Mocht het zover komen, dan mogen leden hier op een congres over stemmen. Dat zal “pittig” worden, voorspelt Marijnissen. “Dan is het niet abstract meer.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige verhaal; ‘De SP heeft er veel, héél veel voor over om te mogen regeren’ of in de digitale editie (vanaf 16.00 uur).