SP wil in kabinet en is bereid tot compromis

De SP is in ruil voor regeringsdeelname bereid compromissen te sluiten over voor de partij gevoelige onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg.

Ook wil de partij met iedereen samenwerken, behalve met de PVV. Dat zegt de SP-top tegen deze krant.

De partij houdt morgen een congres dat in het teken staat van regeringsdeelname. De SP staat er goed voor in de peilingen en zou de grootste van het land kunnen worden.

„We moeten die stap naar het kabinet nu echt gaan maken”, zegt partijleider Emile Roemer. „Dit is hét moment voor de SP.” Tiny Kox, SP-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zegt: „Onze strategie is dat wij in de regering willen. Dat zetten we centraal, welke partijen erbij komen is nu even minder belangrijk.”

Ook partijvoorzitter Jan Marijnissen noemt het „een logische stap in de ontwikkeling van de partij. De rest hebben we al bereikt”.

In 2006 slaagde SP er ondanks een flinke winst van 9 naar 25 zetels niet in om in het kabinet te komen. „Daar hebben we van geleerd”, zegt Kox nu. De partij zit nu wel in veertien gemeentebesturen en in twee provinciebesturen.

Voorzitter Jan Marijnissen zegt dat met de SP „over alles te praten” is. Kox: „De SP-achterban is heel praktisch. Die redeneert: als ik 100 euro vraag en ik krijg er 50, dan ben ik daar niet slechter van geworden.” Mocht het zover komen, dan mogen leden hier op een congres over stemmen. Dat zal „pittig” worden, voorspelt Marijnissen. „Dan is het niet abstract meer.”

    • Oscar Vermeer
    • Freek Staps