Salarisrecord voetballers Premier League: 2 mld euro

Manchester City geeft meer uit aan salarissen dan er aan inkomsten binnenkwam.

Rotterdam. De clubs uit de Engelse Premier League hebben vorig seizoen een recordbedrag aan spelerssalarissen betaald. De clubs keerden in totaal 1,6 miljard pond (2 miljard euro) aan lonen uit, het hoogste bedrag tot nu toe. Dat blijkt uit een studie van het accountantsbureau Deloitte.

Volgens Deloitte zijn de inkomsten van de Engelse clubs vorig seizoen met 12 procent gestegen tot een bedrag van 2,83 miljard euro. Liefst 70 procent van de inkomsten gaat aan spelerssalarissen op. Een „zorgwekkende” situatie, aldus Deloitte.

De stijging van de salarissen komt vooral voor rekening van de topzes in de Premier League. Manchester City gaf vorig seizoen meer uit aan salarissen dan er bij de club aan inkomsten is binnengekomen.

Volgens Deloitte moeten de clubs hun uitgavenpatroon drastisch matigen, willen zij voldoen aan de nieuwe financiële eisen die de Europese bond UEFA vanaf de zomer van 2013 in het kader van fair play-regels aan het Europese clubs oplegt. Op straffe van uitsluiting van Europese bekertoernooien mogen clubs dan niet meer uitgeven dan ze verdienen. Als de schuld van een club hoger is dan de jaaromzet, moet de directie eveneens op het matje komen bij de UEFA. BBC