Ruim helft Nederlandse huishoudens leent - ‘toename is verontrustend’

Het aantal Nederlandse huishoudens met een lening is de afgelopen drie jaar sterk toegenomen. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens (3,7 miljoen) heeft een lening. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek (pdf) van het Nibud.

In 2009 had maar 37 procent van de huishoudens een lening. Hypotheken zijn niet meegerekend. Ook het gemiddelde geleende bedrag nam toe. In 2009 leende 56 procent meer dan vijfhonderd euro. Nu is dat 71 procent. Daarnaast lenen meer mensen niet via de bank of een andere kredietverlener, maar via informele kanalen. Negen procent van de huishoudens heeft een lening bij vrienden of familie, tegen vijf procent in 2009.

Wanneer rood staan ook tot een lening wordt gerekend heeft 62 procent van de huishoudens het afgelopen jaar een lening gehad. Eén op de vijf huishoudens (19 procent) staat structureel, iedere maand, rood, aldus het Nibud.

Nibud: dit is verontrustend

Volgens het Nibud is de toename van het aantal leningen “verontrustend”. Het instituut vindt dat de “huidige leencultuur is doorgeslagen” en dat huishoudens “onvoldoende beseffen wat het aangaan van een lening voor hun maandelijkse uitgaven betekent”. Het Nibud pleit voor een landelijke campagne waarin consumenten bewust worden van de lange-termijn-gevolgen van lenen.

Veel mensen lenen, maar zeggen dat ze sparen

Opmerkelijk is dat 82 procent van de huishoudens zegt te sparen, hoewel een groot deel van hen dus een lening heeft lopen. In 2009 werd in driekwart van de huishoudens gespaard.

Ook het aantal mensen dat moeite heeft met rondkomen is gestegen, van 37 naar 45 procent. Zelfs een kwart van de mensen met een inkomen hoger dan 3100 euro netto heeft daar problemen mee. Ze wijten dat aan hoge vaste lasten of een terugval in het inkomen.