Romney en Obama pakken elkaar op banengroei

Mitt Romney wil de campagne tegen president Obama vooral over de economie laten gaan. Obama valt hem nu aan op het terrein waar Romney zich het meest thuis voelt.

Mitt Romney wil de campagne tegen president Obama vooral over de economie laten gaan. Obama valt hem nu aan op het terrein waar Romney zich het meest thuis voelt. Obama’s laatste campagnespot zaait twijfel over de staat van dienst van Romney als gouverneur van Massachusetts: zijn er wel echt zo veel banen gecreëerd als Romney beweert?

Een interessante vraag, die terug zal komen tijdens de debatten, en die om nader journalistiek uitzoekwerk vraagt. Maar Obama zelf moet  zich ook zorgen gaan maken. De maandelijkse  economische cijfers laten vandaag een teleurstellende banengroei zien: 69.000 banen erbij in mei, dat is verwaarloosbaar weinig. De werkloosheid steeg in de afgelopen maand van 8,1 naar 8,2 procent. Dat is dus prijsschieten voor de Republikeinen.

De timing had niet slechter gekund, juist nu Obama zijn tegenstander aanvalt op het thema banen. En zo blijken Romney én Obama kwetsbaar op het belangrijkste verkiezingsthema, volgens een peiling van The Washington Post en ABS News.

Wvttk (1): Zeker geen doorslaggevend verkiezingsonderwerp, maar voor het geval iemand het gemist had. Dit artikel in The New York Times is een onthullende reconstructie van de manier waarop Obama aan de knoppen zit bij de inzet van onbemande vliegtuigen, drones. Obama heeft zelf het laatste woord in het samenstellen van een zogeheten ‘kill list’ van terreurverdachten in (vooral) Pakistan en Jemen. Het staat in schril contrast met het beeld dat velen hebben van Obama als Vredespresident, zegt drone-expert Micah Zenko van denktank The Council on Foreign Relations vandaag in NRC Handelsblad. Zenko houdt een meer dan uitstekend weblog bij over drones en buitenlandse politiek, volg dat hier.

Wvttk (2): Nog even een vrolijke update van mijn post over Donald Trump: niet alleen de Democraten staan te juichen over zijn terugkeer op het podium. Jon Stewart dankt in dit fragment de Goden van de Comedy.

    • Guus Valk