Regels gebruik van antibiotica in veehouderij worden strenger

Een veehouderij in Delfgauw.
Een veehouderij in Delfgauw. Foto HH / Berry Stokvis

De regels voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij worden nog strenger.

Dat kondigen demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker en minister van Volksgezondheid Edith Schippers aan in een brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum. De strenge maatregelen zijn gebaseerd op recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat veehouderijen antibiotica op grote schaal onzorgvuldig en ongelimiteerd toedienen.

In de vleeskuikensector werd een grootschalig netwerk van illegaal antibioticagebruik ontdekt. Er werd vierduizend kilo aan illegale diergeneesmiddelen in beslag genomen en een strafrechtelijk onderzoek gestart. Bleker en Schippers noemen de uitkomsten van het onderzoek “onacceptabel”.

In november trof de overheid al maatregelen, maar nu blijken nog strengere regels noodzakelijk. Zo mag antibiotica voortaan alleen nog door een dierenarts worden toegediend en mag deze geen antibiotica achterlaten op een veehouderij. Het OM gaat de regels strenger handhaven en het wordt eenvoudiger bedrijven te vervolgen voor illegaal bezit van grondstoffen voor antibiotica. Ook moeten bedrijven gaan betalen als de NVWA een hercontrole nodig vindt.

Onzorgvuldig en grootschalig gebruik van antibiotica in de veehouderij kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid, schrijven Bleker en Schippers in hun brief. Het eten van vlees dat behandeld is met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

    • Hans Klis