Pas verschenen

Martin Bril: Wat een man nodig heeft. Prometheus, 117 blz. € 12,50

Columns van Martin Bril (1959-2009) over ‘typische mannendingen’ als een Montblanc-pen, het kopen van een auto en wijn.

Jan Emmens: Overkomst dringend gewenst.Gekozen en ingeleid door Wim Brands. Van Oorschot, 64 blz. € 12,50

Bloemlezing van dichter/tv-programmamaker Wim Brands uit het werk van de dichter Jan Emmens (1924-1971). ‘Zijn beste gedichten zijn bezweringen van een levensangst die hem uiteindelijk fataal werd’, schrijft Brands in zijn inleiding.

Ben Kane: De zilveren adelaar. (The Silver Eagle). Vert. Paul Syrier. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 527 blz. € 19,95

Opvolger van Het verloren legioen, met opnieuw hoofdrollen voor Romulus en zijn zus Fabiola. Terwijl Romulus vecht in een uithoek van het Romeinse Rijk, wordt Fabiola in Rome de minnares van Brutus. ‘Kane heeft een stijl die uitnodigt tot het blijven omslaan van de pagina’s’, aldus Bart Funnekotter over Het verloren legioen. (Boeken, 18.11.2011)

Jack Kerouac: On the road. Vert. Guido Golüke. De Bezige Bij, 335 blz. € 24,90

Heruitgave met nu onvertaalde titel in de reeks Klassieken van de Bezige Bij, ter gelegenheid van de Amerikaanse verfilming van Jacks Kerouacs On The Road uit 1957 die nu in de Nederlandse bioscopen draait. ‘On the Road en zijn auteur zijn jarenlang verkeerd begrepen.’ (Kester Freriks, Boeken, 14.09.2007).

Arthur Koestler: Nacht in de middag (Darkness at noon) Vertaling uit het Duits van Koos Schuur. Schokland, 216 blz. € 23,90

Afrekening uit 1940 van de Hongaarse ex-communist Arthur Koestler (1905-1983) met het stalinisme. Het individu mag de loop van de geschiedenis niet in de weg staan: Koestler laat zien hoe zijn marxistische wereldbeschouwing de gevallen Russische communistische leider Roebasjov ertoe brengt allerlei misdaden te bekennen die hij niet heeft gepleegd. ‘Een gevaarlijk boek’, vond de marxistische historica Annie Romein-Verschoor.

Arthur Miller: Op zoek naar een toekomst. (Presence) Vert. Guido Gülike. Atlas Contact, 447 blz. € 29,90

Eerste Nederlandse vertaling van de verhalen van Arthur Miller (1915-2005), een van de belangrijkste 20ste-eeuwse Amerikaanse toneelschrijvers. De verhalen, waaronder ‘Vrijbuiters’, de basis voor de film The Misfits met Millers vrouw Marilyn Monroe in de hoofdrol, laten zich lezen als een zelfportret van Miller.

Maaike Schutte: Jackie. Naar het filmscenario van Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan. Carrera, 288 blz. € 16,90

Verboeking van Jackie, de Nederlandse film met de gezusters Van Houten in de hoofdrollen die onlangs in première ging. Twee-eiige tweeling gaat in de Verenigde Staten op zoek naar hun biologische moeder Jackie. Zoektocht leidt tot komische verwikkelingen.