Palestijn en Israëliër komen om bij vuurgevecht Gazastrook

Israëlische soldaten vandaag op een tank bij de grens met Gaza in Zuid-Israël. Een Palestijnse militant en een Israëlische militair kwamen om het leven bij een vuurgevecht, toen de Palestijn Israël zou proberen binnen te komen. Foto AP / Tsafrir Abayov

Een Palestijnse schutter en een Israëlische militair zijn om het leven gekomen bij een vuurgevecht aan de grens van de Gazastrook. Het Israëlische leger verklaarde dat het vuurgevecht begon toen de schutter door Israël bezet grondgebied probeerde binnen te komen.

Palestijnse getuigen hoorden een explosie en schoten vlakbij Abassan, een stad bij de grens in het zuiden van Gaza. De stad ligt ook in de buurt van de Egyptische grens. Volgens getuigen zetten Israëlische krachten rookbommen in om rond vliegende helikopters het zicht te belemmeren.

Het Israëlische leger heeft in 2008 een zone van driehonderd meter breed in de Gazastrook op de grens met Israël verboden verklaard voor Palestijnen, maar volgens de Verenigde Naties en NGO’s is de zone in het gebied dat bestuurd wordt door de militante islamitische organisatie Hamas sindsdien uitgebreid.

Het is voor het eerst in twee jaar dat een Israëlische soldaat door een gewapende Palestijnse militant is gedood. Vorig jaar januari werd een Israëlische soldaat per ongeluk gedood door zijn medesoldaten, tijdens een vuurgevecht met Palestijnse militanten op de grens van de Gazastrook.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie