Op naar De man zonder ziekte

‘Wat fijn is aan #twitlit,’ volgens schrijver Philip Huff, auteur van de geprezen roman Niemand in de stad, ‘is dat het het lezen van elk boek beloont, doordat je er daarna over in discussie gaat.’ Over Open City (Open stad) de debuutroman van Teju Cole waarover we de afgelopen maand discussieerden, is Huff wat minder enthousiast dan Adriaan van Dis. De brede stroom van verhalen en observaties beviel hem, maar hij vond het hier en daar ook ‘wat flets’.

Wie zoveel verhaallijnen uitzet als Cole moet ook iets hebben wat de lezer door het verhaal trekt ‘en die trekkende stroming miste ik hier en daar, waardoor ik net iets te lang bleef hangen bij wat gemeenplaatsen.’

De ongrijpbare verteller Julius laat mooi zien hoe ‘fragmentarisch je eigen gedachten zijn.’ Maar: ‘Soms wordt er misschien wat te veel weggelaten, waardoor je eigen neiging tot aanvullen wegvalt. Te weinig cement.’

Afgelopen zaterdag ging Teju Cole vanuit New York zelf in op vragen van lezers. De kwaliteit van de vragen beviel hem zo dat de sessie verlengd werd. Cole benadrukte dat hij en zijn eenzame verteller niet samenvielen. ‘Hij is het product van mijn verbeelding.’

De psychiater in opleiding Julius ziet hij als een ‘volledig introverte persoonlijkheid’ die bepaalde kanten van hem zelf niet onder ogen wil zien. ‘Ik was oprecht bedroefd wanneer hij zich wreed tegen anderen gedroeg, maar ik wist dat het door zijn eigen pijn werd veroorzaakt.’

Zijn roman zelf plaatst Cole in de modernistische traditie, hij noemde Joyce en Woolf, waarin onze beleving van de werkelijkheid wordt onderzocht. Dat zijn toon en stijl door de critici zo opvallend worden gevonden, komt ‘omdat de meeste schrijvers van nu als Jane Austen schrijven’. Lees het hele gesprek terug op #twitlit.

Het derde, en laatste boek voor de zomer, is van een Nederlandse schrijver: Arnon Grunberg. Zijn nieuwe roman, De man zonder ziekte, gaat over de jonge, Zwitserse architect Sam, die naar Bagdad reist met de opdracht er een nieuw operahuis te ontwerpen. Hij komt in een maalstroom van geweld en vernedering terecht.

Criticus Arjen Fortuin van NRC Boeken was enthousiast. Hij noemde De man zonder ziekte een ‘verbluffende roman, die zich maar blijft verdiepen, lang nadat je hem hebt dichtgeslagen.’

Rob Schouten in Trouw: ‘De kwestie is intussen allang niet meer of Grunberg grote en mooie literatuur schrijft maar hoe diep en pijnlijk hij in onze humanistische gemeenplaatsen boort.’

De komende maand leest NRC’s #twitlit De man zonder ziekte van Arnon Grunberg. Gastlezers worden nog bekend gemaakt; op 19 juni om 21 uur beantwoordt Arnon Grunberg vragen van zijn lezers. Wie wil meelezen en meepraten volgt mij op @NRCTwitLit. De hashtag voor tweets is #twitlit.

    • Bas Heijne