Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

OM wil oud-neuroloog vervolgen voor onjuiste diagnoses

Het Openbaar Ministerie wil Ernst J.S., oud-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente, onder andere vervolgen voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel.

Dat meldt de NOS. Het OM wil J.S ook mishandeling met dood als gevolg, het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen of laten van een hulpbehoevende, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte ten laste leggen.

De verdachte stelde bij tientallen patiënten valse diagnoses van ernstige hersenziekten als Alzheimer, met ingrijpende gevolgen voor de patiënten. Een van de patiënten van de omstreden neuroloog pleegde zelfmoord, meldt een woordvoerder van het OM tegenover persbureau Novum. Met deze verkeerde diagnoses kon J.S. aan medicijnen komen waaraan hij verslaafd was. Toen het ziekenhuis achter de verslaving kwam, moest hij vertrekken.

Medisch officier van justitie Marjolein van Eykelen noemt de zaak tegen J.S. tegenover de Volkskrant, de meest complexe en omvangrijkste medische zaak tot nu toe in Nederland.

Eerder deze week werd bekend dat negen zaken van ex-patiënten van de neuroloog worden voorgelegd aan de rechter. In totaal kwamen 25 aangiften en negentien meldingen bij de politie binnen over de neuroloog. In het uitgebreide onderzoek werden onder anderen vijf medisch deskundigen ingeschakeld, die de zaken kozen met de meeste aanwijzingen voor foute diagnoses. Het OM verwacht dat het gerechtelijk vooronderzoek naar de oud-neuroloog nog tot het einde van het jaar in beslag neemt, schrijft Novum.