Nu officieel: Ieren zeggen ja tegen euroverdrag - ‘spannende uitkomst’

Ierland heeft voor het nieuwe Europese begrotingsverdrag gestemd. Zestig procent van de Ierse stemmers zei ‘ja’, meldt persbureau Reuters.

De Ierse premier Enda Kenny viert dat de Ieren met ruim zestig procent 'ja' hebben gestemd voor het referendum over het nieuwe Europese begrotingsverdrag. Foto AP / Julien Behal

Ierland heeft voor het nieuwe Europese begrotingsverdrag gestemd. Zestig procent van de Ierse stemmers zei ‘ja’, meldt persbureau Reuters.

Met 60,3 procent stemden de Ieren voor het verdrag. 39,7 procent van de stemmen waren tegen. Volgens NRC-correspondente Titia Ketelaar was de uitkomst van het referendum ‘heel spannend’:

“Dat had twee redenen: ten eerste waren er geen exit polls, dus niemand wist precies wat de uitkomst zou worden. Tot gisteravond zes uur was de opkomst nog heel laag, slechts rond de twintig procent. De peilingen wezen wel in de goede richting, maar met nipte meerderheid. Ten tweede is uit eerdere referenda over Europa gebleken dat de opkomst met elk nieuw referendum lager werd, en daarmee de kans op ‘nee’ groter werd. De Ierse premier Kenny heeft zeker tot na de lunch niet lekker op zijn stoel gezeten.”

The Irish Times meldt ruim dat 955.000 keer ‘ja’ is gestemd, en ruim 629.000 keer ‘nee’. De opkomst lag rond vijftig procent. Leo Varadkar, minister van Vervoer, zei tegen persbureau Reuters dat de overheid kan een zucht van verlichting slaken, in plaats van feest te vieren.

Uit de eerste resultaten van gisteren bleek al dat bijna zestig procent van de stemmers voor het nieuwe Europese begrotingsverdrag had gestemd.

Eerder vanochtend zei de Ierse minister van Europese Zaken tegen persbureau Reuters al dat het duidelijk was dat het verdrag er doorheen zou komen. “We hebben er erg veel vertrouwen in. We moeten nog een half uur wachten om te zien hoe het er dan uitziet, maar tot nu toe gaat het goed”, zei minister Lucinda Creighton.

Ongeveer de helft van de 3,13 miljoen geregistreerde kiezers bracht gisteren een stem uit bij het referendum. Ierland is het enige land dat het in december door de EU-landen overeengekomen begrotingsverdrag voorlegde aan het volk. Groot-Brittannië en Tsjechië stemden niet in, de rest van de EU-landen wel.

    • Judith Laanen