Noda wil toch kernenergie

De Japanse premier Yoshihiko Noda wil twee van de 54 gesloten kernreactoren nog voor de zomer laten heropenen. Dit vanwege een dreigend tekort aan elektriciteit in het land. Naar verwachting wordt de beslissing volgende week van kracht. Mede als gevolg van de kernramp in Fukushima liggen sinds begin vorige maand alle kerncentrales in het land stil. Uit opinieonderzoek blijkt dat de Japanse bevolking het gebruik van kernenergie op lange termijn wil uitsluiten.

Noda voelt weer voor heropening nu lokale leiders in het westen van Japan het eens zijn geworden om tijdelijk twee kerncentrales van exploitant Kansai Electric Power te heropenen. „Uiteindelijk accepteer ik de heropening van de centrales, mits het op tijdelijke basis is zodat het verwachte energietekort beperkt blijft”, aldus de burgemeester van Osaka, Toru Hashimoto. „Het is tijd om oppervlakkige argumenten terzijde te leggen.’’

Zonder de heropening van de twee kerncentrales zal het gebied naar verwachting te maken krijgen met een stroomtekort van maximaal vijftien procent. (NRC)