Nek-aan-nekrace Griekse partijen in laatste peilingen

Deze Griekse man bracht zes mei zijn stem uit bij de parlementsverkiezingen. Tevergeefs, de formatie van een coalitie mislukte. Op 17 juni moet er opnieuw gestemd worden. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace voor de pro-en anti-Europese Griekse politieke partijen bij de verkiezingen op 17 juni.

In drie peilingen leidt de conservatieve pro-Europese partij Nieuwe Democratie maar net, meldt persbureau Reuters. In een andere peiling gaat de anti-Europese linksradicale Syriza aan kop. De winnaar van de verkiezingen krijgt automatisch een bonus van vijftig zetels - een zesde van het parlement - waardoor het onmogelijk is om zonder die partij te regeren. Het belooft dus een spannende race te worden, zeker nadat de verkiezingen op 6 mei mislukten doordat er geen coalitie gevormd kon worden.

Vandaag was de laatste dag dat er peilingen bekendgemaakt mochten worden. De uitkomst van de parlementsverkiezingen later deze maand bepalen de toekomst van Griekenland.

Syriza wil wel euro, maar geen bezuinigingen

Syriza wil dat Athene binnen de eurozone blijft, maar wil af van het financiële noodpakket van 130 miljard euro en de bezuinigen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds daarvoor willen terug zien. Europese leiders hebben Griekenland al gewaarschuwd dat het blokkeren van de noodsteun ook een einde betekent voor nieuwe financiering van het noodlijdende land. Iets wat mogelijk leidt tot het faillissement van Griekenland en uitsluiting uit de monetaire unie.

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde moet Griekenland nog meer hervormingen en bezuinigingen doorvoeren. Lagarde noemt het inconsistent dat een meerderheid van de Grieken niet voor partijen stemde die voor het bezuinigingspakket zijn, terwijl ze wel in de euro willen blijven.

Partijen willen minder strenge bezuinigingen

De leider van Syriza, Alexis Tsipras, liet gisteren al weten dat een terugkeer naar de drachme geen optie is. Hij benadrukte dat Griekenland opnieuw met de EU moet onderhandelen over mogelijkheden om de Griekse economie er weer bovenop te krijgen.

Syriza beloofde vandaag ook om de privatiseringen en bezuinigingen op loon en pensioen te bevriezen. Een woordvoerder van Nieuwe Democratie noemde deze beloftes “politieke fraude” omdat Syriza deze nooit kan waarmaken gezien de staat van de economie. Beide partijen beloven de kiezers echter om de straffe bezuinigingsmaatregelen te verzachten.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis