Nederlands -duo noise

CD Pop

Vulture/Provider, Bombay Show Pig

Optredens: 1/6 TU Delft Zomerfestival; 2/6 Festival Havenwerk, Deventer; 3/6 Pagepop, Stadskanaal; 5/6 Funkie House, Rotterdam. Info bombayshowpig.com ****

Is dit een hardrockgroep? Een noise-duo? Een tweestemmig zangkoor? Bombay Show Pig is het allemaal. Het nieuwe Nederlandse duo Linda van Leeuwen (zang/drums) en Mathias Janmaat (zang/gitaar) bracht onlangs de debuut-cd Vulture/Provider uit, en laat daarop horen een paar stappen te hebben overgeslagen: niks gezoek of onzekerheid. Hier switcht men soepel tussen stijlen, en krijgen uitgedroogde genres een revitaliserende injectie van bizarre klanken en opgewonden stemmen. Wringende gitaarakkoorden ondersteunen de vervormde zangstem van drumster Linda van Leeuwen in bijvoorbeeld ‘Heart In Headlock’; kreunende orgels zorgen voor een weemoedige onderstroom in ‘Fingerprint’. Janmaat en Van Leeuwen zijn met zijn tweeën maar benutten iedere voet en vinger, zo lijkt het. Ze spelen meerdere instrumenten en zingen tegelijk: met afwisselend een stoere vrouwenstem of hunkerende mannenstem op de voorgrond.

Fantastisch is het blazersintermezzo in ‘Fingerprint’, dat een gedragen rockballade de allure geeft van een avant-gardistisch muziekstuk. Juist door de eenmaligheid valt dit moment extra op, en dat geldt voor de hele cd: Bombay Show Pig heeft genoeg ideeën om niet in herhaling te vervallen.

    • Hester Carvalho