Minister fluit OM terug over minder verkeerscontroles

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft het Openbaar Ministerie vanochtend gedwongen terug te komen op plannen voor een aanpassing van verkeerscontroles. De woordvoerder van het verkeersteam van het landelijk parket liet vandaag in het dagblad Trouw weten dat de de politie niet langer gerichte controles zou houden op fietsen zonder licht. Ook zou het specifieke toezicht op het rijden zonder veiligheidsgordels, op motorrijden zonder helm en op telefoneren in de auto met de telefoon in de hand verdwijnen. De minister is het daar niet mee eens.

Het Openbaar Ministerie zou tot een nieuwe aanpak van verkeerscontroles hebben besloten na onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Uit studie zou niet zijn gebleken dat fietsen zonder licht veel gevaarlijker is dan mét. Gerichte controles op het gebruik van veiligheidsgordels waren ook niet meer nodig omdat nieuwe auto’s verklikkers hebben die dwingen tot het gebruik van gordels.

Opstelten was ontstemd over de aankondiging. Na spoedoverleg met de top van het OM werd vanochtend een verklaring uitgegeven. „Het Openbaar Ministerie wijzigt niets in de handhavinginzet ten behoeve van de verkeersveiligheid. De SWOV heeft in een rapport bevestigd dat de politie zich op de juiste speerpunten in het verkeer richt”, aldus het OM.

De tijd die de ruim 700 agenten van de verkeersteams zouden besparen door het schrappen van controleacties moest volgens justitie worden gebruikt voor verscherpt toezicht op te hard rijden en het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer.

De controles beogen uiteindelijk het aantal verkeersdoden drastisch terug te dringen. Vorig jaar stierven 661 mensen in het verkeer, een stijging van 3,3 procent in vergelijking met 2010. Minister Schultz (Infrastructuur, VVD) schreef de Kamer in april dat in 2020 het aantal verkeersdoden maximaal 500 mag zijn.