‘Minder files door meer snelwegen en extra rijstroken’

De A27 ter hoogte van Lunetten, een van de snelwegen die verbreed wordt om de filedruk te verminderen.
De A27 ter hoogte van Lunetten, een van de snelwegen die verbreed wordt om de filedruk te verminderen. Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Cijfers van Rijkswaterstaat zouden voor het eerst bewijzen dat meer asfalt de fileproblemen oplost. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De aanleg van nieuwe snelwegen en extra rijstroken zorgden in de eerste vier maanden van dit jaar voor minder files, terwijl er evenveel auto’s op de weg waren.

Tot nu toe konden deskundigen niet precies zeggen waardoor de filecijfers daalden - misschien was de slechte economie of het uitblijven van hinderlijke weeromstandigheden wel de reden van minder filevorming. Later vandaag stuurt Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur, de cijfers naar de Tweede Kamer.

De filedruk (de lengte van een file maal de duur ervan) daalde met ruim 5,6 procent en is daarmee terug op het niveau van het jaar 2000. Toen werd echter een stuk minder op de weg gereden.

    • Peter Zantingh