Mensenrechtenchef VN waarschuwt voor burgeroorlog in Syrië

Syrische demonstranten protesteren tegen het regime van de Syrische president Assad in de stad Hass. De foto is gedistribueerd door Shaam News Network, dat tot de Syrische oppositie behoort. Foto AFP

Navi Pillay, de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, roept de internationale gemeenschap op het vredesplan van speciale VN-gezant Annan voor Syrië te steunen. Er moet ook een onafhankelijk onderzoek komen naar het bloedbad in de Syrische stad Houla vorige week, meldt persbureau AP.

Pillay waarschuwt dat als hier geen gehoor aan wordt gegeven, de situatie in Syrië kan ontaarden in een volwaardig conflict en dat de toekomst van het land en de regio in groot gevaar komt. De Mensenrechtenraad is vandaag in Genève bijeen voor een spoedvergadering om de situatie in Syrië te bespreken.

Oppositie: weer executies in Syrië

Persbureau AFP meldde eerder vandaag dat in Qusair, een stad in de Syrische provincie Homs, twaalf personen zouden zijn geëxecuteerd. Volgens persbureau AP zegt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten dat de arbeiders per bus op weg waren naar hun werk toen deze onder vuur werd genomen. Volgens de NOS werden ze onderschept en gedood door aan Assads regime gelieerde troepen.

Persbureau AP schrijft dat op het Homs News Network, een pro-overheidspagina op Facebook, foto’s zijn geplaatst van elf mannen die op de vloer van wat lijkt op een klaslokaal liggen. De pagina beschuldigt het Vrije Syrische Leger van de schietpartij, en zegt dat de mannen zijn gedood omdat ze in dienst van de overheid waren. De oppositie wijst weer de vinger naar de overheid. Met berichten uit Syrië is het altijd oppassen: de informatie komt van de oppositie en een onafhankelijke bron is er niet.

EU wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Houla

De Europese Unie wil dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek instelt naar oorlogsmisdaden in Houla. Daar werden precies een week geleden meer dan honderd burgers op gruwelijke wijze gedood.

    • Judith Laanen