Mannen laten vrouw liggen

Jindabyne (Ray Lawrence, 2006)Canvas, 21.40 - 23.40 uur

De tweede film van de Australische regisseur Ray Lawrence is gebaseerd op het korte verhaal ‘So Much Water So Close to Home’ (1977) van Raymond Carver. Robert Altman gebruikte het eerder als een van de verhaallijnen in zijn mozaïekfilm Short Cuts (1993).

Een stel vrienden ontdekt tijdens het vissen een lichaam van een vermoorde vrouw. Ze laten het lijk liggen. Teveel gedoe om helemaal terug te gaan naar het politiebureau. Vissen gaat voor. Een van de mannen (Gabriel Byrne) vergeet het bij terugkomst zelfs te vertellen aan zijn vrouw (Laura Linney). Als zij het ontdekt komen lang weggestopte gevoelens over de lamentabele staat van hun huwelijk krachtig naar boven komen. Haar woede en onbegrip staan symbool voor de kloof tussen man en vrouw als het gaat om emoties en morele vraagstukken.

Lawrence en co-scenariste Beatrix Christian verplaatsten de handeling van de VS naar het stadje Jindabyne in Zuidoost-Australië en maakten van de dode vrouw een Aboriginal. De oorspronkelijke bewoners van Australië geloven dat de ziel na de dood blijft leven, dus dat de mannen haar drie dagen in het stuwmeer lieten dobberen, is extra respectloos.

Lawrence en Christian voegden ook nieuwe dingen toe aan Carters verhaal, waardoor zijn adagium ‘minder is meer’ niet meer opgaat. De natuurfotografie is prachtig, maar de sterkste troef zijn de acteurs. Byrne en Linney maken al hun complexe emoties glashelder.

André Waardenburg

    • André Waardenburg