Liesbeth Spies niet beschikbaar voor CDA-kandidatenlijst

Demissionair minister Spies stelt zich niet verkiesbaar voor de CDA-kandidatenlijst in september. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, stelt zich niet beschikbaar voor de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen in september.

Dat heeft haar politiek assistent Olger van Dijk tegenover nrc.nl bevestigd. Wat haar overwegingen zijn, kon hij nog niet vertellen. Volgens NOS-verslaggever Xander van der Wulp noemt Spies het een afgesloten periode:

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Uitleg Spies: ze zat al 8 jaar in de Tweede Kamer, afgesloten periode. Ze sluit nieuwe ministerspost niet uit.

Spies stelde zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor het CDA, maar fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma won de verkiezing.

Onlangs raakte Spies in opspraak toen ze opnieuw draaide inzake het boerkaverbod. Ze zei dat ze het verbod “van harte” wilde verdedigen, terwijl ze kort daarvoor nog had gezegd dat ze er met haar hart niet achter stond. De minister bekende later dat ze een verkeerde inschatting had gemaakt en de impact van haar woorden had overschat.

De 45-jarige Spies kwam in mei 2002 in de Kamer, waarvan ze in juni 2010 afscheid nam. Van november 2010 tot april vorig jaar was ze waarnemend partijvoorzitter. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 was ze korte tijd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, waarna ze minister werd.