KPN zint op fusie van Duitse dochter

KPN raadt aandeelhouders af het bod van América Móvil te accepteren. Een fusie of verkoop van de Duitse dochter E-Plus levert meer op.

Dat KPN het „ongevraagde bod” van 8 euro van de Mexicaanse provider América Móvil te laag vindt, mag geen verrassing zijn. Maar de Nederlandse telecomprovider aarzelt niet om drastische maatregelen te nemen om dat te bewijzen. En om te voorkomen dat de Mexicanen straks voor een prikkie 28 procent van de aandelen in handen krijgen – en daarmee de strategie van KPN bepalen. Meestal komt bij een aandeelhouders vergadering maar 45 tot 55 procent van de stemmen opdagen.

In een persbericht schermt KPN met een eventuele verkoop van de Duitse dochter E-Plus. „We gaan strategische opties onderzoeken om superieure waarde vrij te maken voor alle aandeelhouders”, heet het officieel. Dus een verkoop? „We overwegen het, het is niet zeker dat we het gaan verkopen”, benadrukt KPN-topman Eelco Blok.

Er zijn meerdere opties, bijvoorbeeld een joint venture met de Spaanse provider Telefónica, dat in acute geldnood zit. Telefónica wil kapitaal ophalen door de Duitse provider O2 naar de beurs te brengen. Tegelijkertijd is dat ook een logische kandidaat voor een fusie met E-Plus. Die combinatie is al eerder ter sprake gekomen.

Het persbericht dat KPN vanmorgen rondstuurde was een reactie op de officiële bevestiging van het Mexicaanse bod, eerder deze week. KPN is vastberaden om meer waarde voor aandeelhouders te creëren dan die 8 euro per aandeel. Dat is wel een heel andere toon dan een paar maanden geleden. Toen moest Eelco Blok de beleggers nog meedelen dat dividend en inkoop van aandelen geen automatismen meer zijn. Zo maakte KPN dit jaar extra miljarden vrij om extra investeringen te doen in het netwerk. Dat is dringend nodig om de wegloop van breedbandklanten tegen te gaan – kabelmaatschappijen winnen nu marktaandeel. Ook de positie van KPN’s mobiel netwerk staat onder druk door toenemende concurrentie van voornamelijk Vodafone.

Blok houdt zijn kaarten nog gedeeltelijk tegen de borst, maar het is duidelijk dat ook de toekomst van de Belgische KPN-dochter Base ter discussie staat. Als KPN ook die tak verkoopt, is het weer een vrijwel volledig Nederlands bedrijf. „We zouden absoluut in staat zijn om zelfstandig op onze Nederlandse activiteiten voort te gaan. We hebben er alle vertrouwen in dat de Nederlandse strategie extra waarde toevoegt voor onze aandeelhouders”, aldus Blok.

Volgens de KPN-topman delen aandeelhouders zijn overtuiging dat het bod van América Móvil aan de lage kant is. De timing van het Mexicaanse bod is perfect, profiterend van algehele malaise op de beurs en tegenvallende omzetcijfers van KPN.

Al spartelt KPN tegen, op de achtergrond voert de telecomprovider al wel gesprekken met América Móvil om te kijken waar eventuele samenwerkingsvoordelen te behalen zijn. KPN zou bijvoorbeeld inkoopvoordeel kunnen behalen door samen met América Móvil netwerkapparatuur en telefoons aan te schaffen. „We zijn praktisch en realistisch tegelijk”, aldus Blok.

    • Marc Hijink