KPN wijst ‘opportunistisch’ bod af - overweegt verkoop E-Plus

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

KPN wil zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus verkopen in een poging te voorkomen dat het Mexicaanse bedrijf América Móvil een groot belang krijgt in KPN. Gesprekken daarover zijn in vergevorderd stadium, zo meldt de NOS.

Met de verkoop van E-Plus zou KPN hopen dat aandeelhouders hun aandelen niet bij América Móvil aanmelden. Door het dochterbedrijf te koop te zetten, stelt KPN aandeelhouders meer waarde in het vooruitzicht. KPN kondigt zelf vooralsnog alleen een onderzoek aan naar de strategische opties voor E-Plus “om de waarde van zijn Duitse activiteiten vrij te maken.”

‘Manier om het bod omhoog te dwingen’

KPN overweegt momenteel de opties om het bod per aandeel omhoog te krijgen, zegt technologieredacteur Marc Hijink in een reactie:

“KPN zegt zijn strategische opties te overwegen. Dat is manier om het bod van AM (8 euro per aandeel) omhoog te dwingen. Dat vindt KPN veel te laag.
Een eventuele verkoop van E-Plus zou een “superieure” waarde voor aandeelhouders opleveren maar hoeveel het dan wel moet zijn, wil topman Eelco Blok niet zeggen. KPN kijkt ook of het mogelijk is Base, de Belgische dochter te verkopen.”

“Volgens Blok kan KPN Nederland zich als zelfstandige organisatie wel staande houden in een telecommarkt die aan het consolideren is omdat de marges sterk teruglopen. Andere strategische opties: samenwerking met andere providers om de kosten te drukken. Ondertussen wordt achter de schermen al wel gekeken of en hoe KPN kan profiteren van een deal met AM, bijvoorbeeld door gezamenlijk netwerkapparatuur en telefoons in te kopen.”

América Móvil wil belang van 28 procent

Vorige maand werd bekend dat de Mexicaanse gigant een belang van 28 procent wil nemen in KPN. Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim bezit al bijna 5 procent van de KPN-aandelen en biedt 8 euro per aandeel om zijn belang uit te breiden.

In NRC Handelsblad schreven redacteuren Marc Hijink en Menno Tamminga onlangs wat dat zou betekenen:

“Met dat minderheidsbelang zitten zij op de eerste rij. Zij kunnen zeker twee commissarisplaatsen bedingen. En zo de toekomst van KPN mede vormgeven. Komt Móvil voorbij 29 procent, dan is een bod op alle aandelen verplicht.”

KPN adviseert aandeelhouders niet in te gaan op het bod

KPN liet eerder al weten het ongevraagde bod te laag te vinden en roept aandeelhouders vandaag op om niet in te gaan op het bod van América Móvil. KPN vindt het bod van het bedrijf “opportunistisch” en spreekt van een “substantiële onderwaardering”.

“De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van KPN concluderen dat de prijs die América Móvil biedt, te laag is voor het verkrijgen van significante invloed op KPN en een substantiële onderwaardering betekent voor KPN als zelfstandig bedrijf. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van KPN benadrukken dat noch de voordelen van de transitie waarin KPN’s Nederlandse activiteiten zich bevinden, noch de aanhoudende winstgevende groei in Duitsland en België, terug te zien is in het Partiële Bod, wat de timing van het bod van América Móvil opportunistisch maakt.” - persbericht KPN

De aandeelhouders van KPN kunnen hun stukken tot 27 juni aanmelden bij het Mexicaanse concern.

    • Lex Boon