Kortkolom buitenland

VS: John Edwards vrijuit na proces

Greensboro. John Edwards, tweemaal kandidaat voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen in de VS, hoeft niet de cel in. Het proces tegen hem wegens misbruik van campagnegeld tijdens de presidentsverkiezingen in 2008 werd gisteren door de rechter nietig verklaard. De jury was verdeeld over vijf van de zes aanklachten tegen Edwards. Op het zesde punt werd hij onschuldig verklaard. Edwards (58) heeft steeds ontkend dat hij campagnegeld heeft gebruikt voor het betalen van medische en andere kosten voor zijn minnares, die een kind van hem kreeg. Volgens zijn advocaat was het geld een gift voor Edwards persoonlijk, die zo de affaire stil kon houden voor zijn vrouw, die leed aan kanker en in 2012 overleed. (AP)

Levenslang voor ex-minister uit Rwanda

Dar es Salaam. Een voormalige minister van Jeugdzaken uit Rwanda is gisteren door het Rwanda-tribunaal in Tanzania veroordeeld tot levenslang voor zijn rol in de genocide in Rwanda in 1994. Callixte Nzabonimana werd schuldig verklaard aan het oproepen tot en mee organiseren van de genocide. Tussen april en juni 1994 werden in Rwanda n 800.000 mensen vermoord. Het waren vooral etnische Hutu-milities die Tutsi-minderheden doodden. (Reuters)

Israëliër en Palestijn gedood aan grens Gaza

Jeruzalem. Bij een schietpartij in het zuiden van de Gazastrook, dichtbij de Egyptische grens, zijn vandaag een Israëlische militair en een Palestijnse militant gedood. Dat heeft het Israëlische leger meegedeeld. Volgens de mededeling slaagde de Palestijn erin de zwaar versterkte grens met Israël over te gaan, waar hij het vuur opende op Israëlische militairen, die terugschoten. In het algemeen houden Palestijnse gewapende organisaties zich aan een staakt-het-vuren met het Israëlische leger. (Reuters)