Justitie stopt met gerichte verkeerscontroles

Justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Foto Kick Smeets / Hollandse Hoogte

Justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Ook controles op het dragen van gordel of helm verdwijnen langzaam. Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket Team Verkeer aan persbureau Novum na berichtgeving hierover in Trouw vandaag.

Update 14:29:
Minister Opstelten heeft het Openbaar Ministerie inmiddels gedwongen om terug te komen op plannen voor een aanpassing van verkeerscontroles. Lees hier het bericht.

Het Openbaar Ministerie neemt een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over, die het werk van verkeershandhavingsteams onderzocht.

“Die verkeershandhavingsteams kunnen beter worden ingezet voor alcohol- en snelheidcontroles. Dat is effectiever voor de verkeersveiligheid dan deze kleinere vergrijpen.” - woordvoerder OM

De onderzoekers concludeerden bijvoorbeeld dat nooit is bewezen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen met licht. Handsfree bellen is daarnaast vaak net zo gevaarlijk als telefoneren met het toestel in de hand en veiligheidsmaatregelen als het dragen van een gordel of helm zijn inmiddels zo normaal dat daar geen gerichte controles meer voor nodig zijn.

Overigens betekent dat niet dat iedereen daar nu ongestraft mee weg komt. Bij het constateren van een overtreding volgt nog altijd een boete. Bovendien zullen onder meer wijkteams van de politie nog wel hun controles houden.

    • Lex Boon