'Je ziet meer van de mens Rob Trip'

„Mooi, gepast, gedurfd; we hebben honderden reacties gehad op de nieuwe vormgeving”, zegt Marcel Gelauff, sinds een jaar hoofdredacteur van NOS Nieuws. „Het merendeel was positief. De negatieve? Die vinden het lelijk en druk, de toonzetting vinden ze niet zo plezierig, en ze vragen: ‘Waar was dat nou voor nodig?’”

Sinds zondag heeft de nieuwsrubriek van de publieke omroep een nieuw decor, stof tot napraten voor minstens een maand, en Gelauff gaf deze hele week geduldig antwoord op alle vragers en klagers via Twitter en op de eigen website.

Waar was dat nou voor nodig?

„Het NOS Journaal is er voor alle Nederlanders. We richten ons op 8 tot 108 jaar oud, en op hoog tot laag opgeleid. Maar de gemiddelde leeftijd ligt nu op 58. In de groep tot vijftig willen we weer sterker worden – zonder de zeven miljoen Nederlanders van boven de vijftig te verliezen.”

Leidt een groot diep decor en een wandelende Rob Trip tot jongere kijkers?

„Ja, want die ruimte geeft meer openheid. En dat de presentator is gaan staan, maakt hem vrijer, joyeuxer, gemakkelijker. Hij kan meer met zijn lichaamstaal doen. Een handgebaar. Je ziet meer van de mens Rob Trip. Het geeft hem meer vrijheid om het nieuws te vertéllen.”

Dat deed hij toch al?

„Dit gaat over hóe je het nieuws vertelt. Een stijve meneer die in volzinnen met tangconstructies uitlegt hoe het zit, of een anchorman die het nieuws op een ontspannen, menselijke manier brengt. Overigens zijn Rob Trip en Sacha de Boer niet van de ene op de andere dag andere mensen geworden. Rob Trip is al langer aan het experimenteren met de losse toon.”

Ik ben Jip, ik ben Janneke?

„Ik zou gezegd hebben dat ik alles in Jip-en-Janneke-taal zou willen en alleen nog maar nieuws van om de hoek. Maar dat is onzin. Ik bedoel niet: ‘Hé! Heb je het al gehoord van Obama?’ De drempel gaat niet omlaag. En we gaan ook niet plotseling meer om-de-hoek-nieuws brengen. We houden vast aan de huidige verdeling tussen binnenlands en buitenlands nieuws. Toen ik zei dat ik het nieuws ‘dichterbij’ wilde brengen, bedoelde ik: nieuws over bijvoorbeeld China dichter bij de kijker brengen. Wat betekent het voor hem? Verder moeten we wat newsier worden, urgenter, scherpere nieuwskeuzes maken.”

Correspondenten mogen niet langer dan vijf jaar blijven zitten, en in de wetenschap wordt gemord dat uw redactie te weinig wetenschappelijk onderlegd is. Stapt u over van specialisten naar generalisten?

„Specialisten zijn journalistiek zeer belangrijk, ook voor ons. Maar onze redactie is de laatste jaren steeds verder gekrompen, we hebben geen deadline meer omdat we nu continu nieuws brengen. We hebben inderdaad steeds minder tijd om specialismen te ontwikkelen. En wat de kortere duur van correspondentschappen betreft: onze journalisten moeten verbonden blijven met de doelgroep. Als je te lang in hetzelfde land blijft zitten, drijf je langzaam weg van ons publiek.”

Is het NOS journaal met deze vernieuwing gereed voor de toekomst?

„Dit is een lange-termijn-project. Het gezin gaat niet meer om acht uur samen op de bank zitten om te kijken wat er in de wereld is gebeurd. Dat weten ze dan al. Steeds meer mensen kijken het nieuws op hun mobiele apparaten. Het NOS Journaal moet mee bewegen met zijn tijd.”

    • Wilfred Takken