Eerste resultaten Iers referendum: zestig procent zegt ‘ja’

Stembussen worden geleegd in Dublin. Foto AP / Niall Carson

Bijna zestig procent van de Ierse stemmers heeft gisteren voor het nieuwe Europese begrotingsverdrag gestemd. Dat blijkt uit de eerste resultaten die naar buiten zijn gekomen. Later vandaag wordt het Ierse ‘ja’ officieel bekendgemaakt, meldt persbureau AP op basis van Ierse functionarissen.

Eerder vanochtend zei de Ierse minister van Europese Zaken tegen persbureau Reuters al dat het duidelijk was dat het verdrag er doorheen zou komen. “We hebben er erg veel vertrouwen in. We moeten nog een half uur wachten om te zien hoe het er dan uitziet, maar tot nu toe gaat het goed”, zei minister Lucinda Creighton. Gisteren, nadat de stembussen om 22.00 uur dicht waren gegaan, zeiden twee andere bronnen bij de regering al dat het er naar uitzag dat het een ‘ja’ zou worden.

Ongeveer de helft van de 3,13 miljoen geregistreerde kiezers bracht gisteren een stem uit bij het referendum. Ierland is het enige land dat het in december door de EU-landen overeengekomen begrotingsverdrag voorlegde aan het volk. Groot-Brittannië en Tsjechië stemden niet in, de rest van de EU-landen wel.

The Irish Times houdt een liveblog bij over de telling.

    • Lex Boon