Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

ICC ziet voorlopig af van uitlevering Gaddafi - Hof ‘speelt mooi weer’

Saif al Islam, zoon van de verdreven en vermoorde leider Moamma Gaddafi, bij een van zijn laatste publieke optredens in hoofdstad Tripoli eind augustus. Foto Imed Lamloum
Saif al Islam, zoon van de verdreven en vermoorde leider Moamma Gaddafi, bij een van zijn laatste publieke optredens in hoofdstad Tripoli eind augustus. Foto Imed Lamloum Saif al Islam Gaddafi bij een van zijn laatste publieke optredens in hoofdstad Tripoli vorig jaar. Foto Imed Lamloum

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) wacht de beslissing af van een Libische rechter over de uitlevering van Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van wijlen Moammar Gaddafi. Tot die tijd ziet het ICC af van de berechting van Gaddafi.

Dat meldt persbureau AP. Het ICC wacht nu al maanden op de uitlevering van Gaddafi, die gezocht wordt voor misdaden tegen de menselijkheid. Libië steggelt met het hof omdat het land hem zelf wil berechten. Het probleem is echter dat Gaddafi vastgehouden wordt door een militie in Zintan, die weigert hem over te dragen aan de Libische autoriteiten.

Maandag werd bekend dat de voormalige rebellen die Gaddafi vasthouden, zijn overdracht aan het Internationaal Strafhof (ICC) vertragen omdat zij al zes maanden niet betaald zijn door de regering. De Libische Nationale Overgangsraad is de militie in Zintan zo’n 1,36 miljoen euro schuldig, ondanks eerdere beloftes het geld uit te keren. De voormalige rebellen zien daarom nog geen reden Gaddafi over te dragen.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants kan het best zijn dat het ICC zich aan het neerleggen is bij het feit dat Gaddafi niet uitgeleverd kan worden. Roelants:

“Het is een chaos in het land. De militie uit Zintan geeft al maanden verschillende redenen om hem niet uit te leveren aan de Libische autoriteiten. De ene keer vragen zij geld, de andere keer vrezen zij dat Gaddafi ontsnapt als hij overgedragen wordt aan Tripoli. Bij een recent bezoek aan Libië zei hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo dat het land over een goed uitziend rechtsysteem beschikt. Maar daaruit kan je afleiden dat het ICC zich mogelijk in de toekomst gaat neerleggen bij de feiten op de grond - dat ze hem niet zullen krijgen - en mooi weer gaan spelen.”

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen de milities en met de regering zorgen regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land. Dat komt ook omdat veel milities zich weigeren te ontwapenen en hiermee oefenen zij macht uit op de regering. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime.