Hollande verlaagt pensioenleeftijd voor een deel - ‘kleine maatregel’

France's President Francois Hollande is seen at the French Television France 2 studios ahead of his appearance on their prime time evening news programme in Paris May 29, 2012. REUTERS/Thomas Samson/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS MEDIA)
France's President Francois Hollande is seen at the French Television France 2 studios ahead of his appearance on their prime time evening news programme in Paris May 29, 2012. REUTERS/Thomas Samson/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS MEDIA) Hollande komt zijn verkiezingsbelofte na en draait de verhoging van de pensioenleeftijd, die Sarkozy in 2010 onder veel verzet heeft ingevoerd, gedeeltelijk terug. Foto Reuters / Thomas Samson/Pool

De nieuwe Franse Socialistische regering ondertekent volgende week een decreet dat de verhoging van de pensioenleeftijd gedeeltelijk terugdraait. Premier Jean-Marc Ayrault zei in een interview met de Franse BFM TV dat er geen wetswijziging nodig is om de hervormingen uit 2010 ongedaan te maken.

De pensioenleeftijd werd onder president Sarkozy verhoogd van 60 naar 62 jaar. Miljoenen burgers gingen destijds de straat op om te protesteren tegen de verhoging, maar de financiële markten reageerden verheugd. Ze maakten zich zorgen of Frankrijk wel in staat was zijn hoge schulden en tekorten aan te pakken ten tijde van een stagnerende economische groei. Al spraken critici van een hervorming die niet ver genoeg ging: in andere Europese landen werd de pensioenleeftijd verhoogd tot 66 of 67 jaar. De maatregelen werden genomen omdat de pensioenkosten de landen boven het hoofd groeien.

‘Hele kleine maatregel’

Nu draait president François Hollande de hervorming dus terug, althans, voor een gedeelte. Alleen voor de mensen die 41 jaar hebben gewerkt wordt de pensioenleeftijd teruggedraaid tot 60 jaar. Het gaat om mensen die vanaf hun negentiende werken, of langer. “Het is voor mensen die heel vroeg zijn begonnen met werken en vele jaren aan het systeem hebben bijgedragen”, lichtte Ayrault toe. Volgens onze correspondent Dirk Vandenberghe is het dan ook slechts een kleine aanpassing die Hollande doet:

“Hij heeft de verhoging van de pensioenleeftijd slechts een heel beetje teruggedraaid, alleen voor een kleine groep mensen. Als je het globaal bekijkt dan is het een hele kleine maatregel.”

Hollande komt verkiezingsbelofte na

President Hollande heeft een speerpunt gemaakt van het verlagen van de pensioenleeftijd in zijn campagne tegen voorganger Nicolas Sarkozy. Hij komt zijn belofte na, zo blijkt, ondanks een waarschuwing van de Europese Commissie dat Frankrijk moeite zal hebben om de fiscale doelstellingen (een begrotingstekort van maximaal 3 procent) te halen zonder te bezuinigen. De Europese Commissie zei daarnaast dat de financiering van het Franse pensioenstelsel op de voet moet worden gevolgd. Vandenberghe:

“Hollande had tijdens zijn campagne al gezegd de verhoging van de pensioenleeftijd deels terug te willen draaien. Of het verrassend is dat dit nu gebeurt? Wel als je het bekijkt vanuit de insteek dat een politicus zijn belofte nakomt.”

Volgens Ayrault worden de aanpassingen van het pensioenstelsel gefinancierd door hogere premies. Ook zei hij dat de Franse regering zich aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent wil houden.

De komende maanden voert de regering gesprekken met werknemers en vakbonden om te kijken hoe het pensioenstelsel nog verder kan worden aangepast. De regering wil ook het minimumloon verhogen, zei Ayrault, zoals Hollande in zijn verkiezingscampagne heeft beloofd.