Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Het liveblog over alles, dag vier

Dit was het liveblog over alles wat er gebeurde op vrijdag 1 juni, de dag waarop de Ieren ‘ja’ zeiden tegen het EU-begrotingsakkoord, het CDA zijn nieuwe verkiezingsprogramma presenteerde en Wilders het kort geding tegen de staat over het Europese noodfonds verloor.

Liveblog voor vandaag gesloten

nrc.nl sluit vandaag voor de vierde en laatste keer het liveblog over alles af. En hiermee ook een week van experimenteren met een 'nieuwe' manier van berichtgeving. Nu volgt een periode van evaluatie. Uiteraard blijft nrc.nl u ondertussen middels onze normale berichtgeving op de hoogte houden van al het wereldnieuws. Reageren op het liveblog over vandaag kan onder het speciale artikel over dit experiment op NRC Lab.

liveblog

Arts die Osama bin Laden hielp op te sporen gaat in beroep tegen veroordeling hoogverraad

De Pakistaanse arts Shakil Afridi, die de Central Intelligence Agency (CIA) hielp Osama bin Laden op te sporen, gaat in beroep. Hij werd op 23 mei veroordeeld tot 33 jaar cel door een Pakistaanse rechter voor hoogverraad.

Pakistan

Spits licht beslissing toe zich niet verkiesbaar te stellen

Liesbeth Spies licht tegenover de NOS haar beslissing toe om zichzelf niet beschikbaar te stellen voor de CDA-kandidatenlijst voor de verkiezingen.

CDA

Afgestudeerden VS hebben moeite om aan baan te komen

Voor het eerst sinds juli vorig jaar is de werkloosheid in de VS gestegen. Al Jazeera maakte een reportage over de moeilijkheden die afgestudeerden in Amerika ondervinden om aan een baan te komen.

Verenigde Staten

Definitief: 60,3 Ieren stemt voor begrotingsakkoord

De officiële cijfers van het referendum in Ierland zijn binnen: 60,3 procent van de Ieren heeft 'ja' gestemd. De opkomst was 50,6 procent. Hiermee ratificeert Ierland als vierde land van de eurozone het EU-begrotingsakkoord.

Ierland

Dit valt op in het verkiezingsprogramma van het CDA

Het verkiezingsprogramma van het CDA wil “iedereen aanspreken” en “de blik op de toekomst richten”. Lees hier wat opvalt in het programma.

CDA

Ieren stemmen voor EU-begrotingsakkoord

Ierland keurt het EU-begrotingsakkoord goed blijkt uit substantiële tellingen, meldt persbureau AP. In het referendum stemde zestig procent voor het verdrag. Een 'nee' had weinig betekend. Het verdrag wordt al van kracht als twaalf van de zeventien eurolanden het ratificeren.

Opstelten 'in de kern' tevreden met Wietpas

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is "in de kern" tevreden over de invoering van de wietpas. Dat zei hij na afloop van de ministerraad, meldt persbureau Novum. Het belangrijkste is volgens Opstelten dat het aantal drugstoeristen is teruggelopen, de reden van de invoering van de pas.

Het aantal meldingen van drugsoverlast in Maastricht bleek gisteren echter een maand na de invoering van de wietpas verviervoudigd.

wietpas

Rente Belgische staatsoblogaties historisch laag

De rente op Belgische staatsoblogaties met een looptijd van tien jaar hebben een historisch laag niveau bereikt, meldt De Standaard. De rente schommelt rond de 2,79 procent. En dat betekent dat de Belgische regering minder hoeft te betalen om geld te lenen, dat is goed voor de begroting.

België

Uitspraak NS-topman valt verkeerd bij Schultz

Het voorstel van NS-topman Bert Meerstadt om de NS en ProRail weer samen te voegen, is slecht gevallen bij demissionair minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen. Dat bleek na afloop van de ministerraad, meldt persbureau Novum.

Meerstadt denkt de problemen op het spoor beter aan te kunnen pakken wanneer NS en Prorail worden samengevoegd. Er moet eerst worden nagedacht over hoe problemen kunnen worden opgelost, vindt Schultz, pas daarna kan nagedacht worden over een nieuwe structuur. Die zou er bijvoorbeeld ook uit kunnen bestaan dat de spoorbeheerder wordt ondergebracht bij het ministerie.

Nederlandse Spoorwegen

Drugskartels bedreigen kandidaten lokale verkiezingen Mexico

In de aanloop van lokale verkiezingen in Mexico wordt de angst voor de drugskartels zichtbaar. Sommige kiesdistricten hebben geen kandidaten vanwege de doodsbedreigingen aan hun adres. Al Jazeera bericht:


Mexico

Witte Huis: meer doen om economie te stimuleren

Het Witte Huis reageert op de laatste cijfers over de werkgelegenheid. Volgens de Amerikaanse regering groeit de economie niet snel genoeg en moet er meer gedaan worden, meldt persbureau Reuters. Lees meer over de tegenvallende cijfers bij The Washington Post.

Verenigde Staten

De strijd in Jemen tegen Al-Qaeda

Jemenitische soldaten poseren bij de stad Jaar, een jihadistisch bolwerk in de Zinjibar-provincie. Hier vecht het leger in de voortdurende strijd tegen Al-Qaeda aanhangers in het zuiden van Jemen.

Foto AFP Foto AFP

Jemen

De niet zo diplomatieke Amerikaanse ambassadeur in Rusland

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor Rusland Michael McFaul kwam deze week in opspraak door verschillende niet zo diplomatieke tweets, lees het artikel van Foreign Policy over de kwestie.

Rusland

Consumenten VS gaven in april weer meer uit, wel vrees voor toekomst

De Amerikaanse consumentenuitgaven groeiden in april met 0,3 procent tegenover 0,2 procent in maart. Maar de groei is lager dan verwacht en wakkert twijfels aan over het uitgave patroon van consumenten in de toekomst, meldt persbureau AP.

economie

Overlevende Houla (11) praat over moordpartij

De elfjarige Ali el-Sayed overleefde de moordpartij op zijn ouders in Syrische Houla vorige week. In beelden van Associated Press doet hij kort zijn verhaal.

Syrië

Poetin: Rusland levert geen wapens aan Syrië

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat Rusland wapens levert aan het Syrische regime, meldt persbureau AFP.

Syrië

Spies niet beschikbaar voor CDA-lijst

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, stelt zich niet beschikbaar voor de CDA-lijst voor de verkiezingen in september, meldt Politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp op Twitter.

Liesbeth Spies

Om 16.15 uur persco ministerraad

Om 16.15 uur geeft Maxime Verhagen een persconferentie over de besluiten van de ministerraad. Deze is live te volgen op politiek24.

Twitter avatar MinPres Minister-president Benieuwd naar de besluiten van de ministerraad? Bekijk vanaf 16.15u de persconferentie van @MaximeVerhagen: http://t.co/QHV99R4a

ministerraad

'Dertig doden in Syrië vandaag'

Al-Arabiya meldt vandaag al dertig doden in Syrië.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English 30 people have been killed by the fire of Syrian forces across the country: Local Coordination Committees #AlArabiya #Syria #Assad

Syrië

Servische president Tomislav Nikolic: geen genocide in Srebrenica

Tijdens een interview op de Servische televisie zei president Tomislav Nikolic dat er in 1995 geen "genocide" heeft plaatsgevonden in de moslimenclave Srebrenica. In Montenegro zei Nikolic : "Er was geen genocide in Srebrenica. Het is erg moeilijk om in de rechtbank een aanklacht daarvoor in te dienen en te bewijzen dat deze gebeurtenis een genocide was".

Srebrenica

Poetin levert geen wapens aan Syrië

Poetin gaat geen wapens aan Syrië leveren die gebruikt kunnen worden in een eventuele burgeroorlog. Dat zei de Russische president vandaag tijdens een bezoek aan Merkel in Berlijn. Poetin benadrukte dat Moskou geen partij kiest in het conflict. Ook zei hij dat hij Annan wil helpen bij het bereiken van "positieve resultaten" in Syrië.

Merkel en Poetin in gesprek in Berlijn. Foto AP / Guido BergmannMerkel en Poetin in gesprek in Berlijn. Foto AP / Guido Bergmann

Syrië

Ondertussen rode cijfers op de Europese beurzen

De Europese beurzen kleuren veelal rood deze middag. De AEX in Amsterdam noteert -3,03 procent, Frankfurt -3,98 procent, Parijs -2,96 procent, Londen -1,64 procent, Madrid -1,01 procent en Milaan -2,31 procent.

Bron forexpros.comBron forexpros.com

Actuele koersen vindt u hier.

beurs

Merkel en Poetin eens over Syrië

Merkel en Poetin zijn het eens over de noodzaak voor een politieke oplossing in Syrië. Vandaag spraken ze met elkaar. Dat laat persbureau Reuters weten.

Syrië

'Elf doden bij drone-aanval in Zuid-Jemen'

In het zuiden van Jemen zijn bij een aanval met een onbemande drone elf burgers om het leven gekomen. Volgens bewoners werden zij ervan verdacht islamitische militanten ten zijn. Dat meldt persbureau Reuters.

Jemen

Annan is "gefrustreerd" over trage voortgang in Syrië

Kofi Annan, internationaal bemiddelaar in Syrië, zegt dat hij "gefrustreerd en ongeduldig" is over de situatie in Syrië. Hij wil sneller voortgang zien en bewegen richting een oplossing uit de crisis. Dat meldt persbureau Reuters.

Syrië

Doek valt voor Straatnieuws Utrecht

De Utrechtse krant voor dak- en thuislozen, Straatnieuws, houdt op te bestaan. De verkoop van de krant, die bijna achttien jaar geleden startte, is zo ver teruggelopen dat besloten is op 23 juni het laatste nummer uit te brengen. Waar in het verleden maandelijks bijna dertigduizend straatkranten werden verkocht werden, liep de verkoop de afgelopen jaren terug tot minder dan tienduizend stuks per maand.

Cover StraatnieuwsCover Straatnieuws

daklozen

Ondertussen in Vietnam

Een boer vervoert rijst naar huis met een wagen achter zijn fiets in het dorp Lien Ha. Vietnam, de grootste rijst exporteur van de wereld, zal dit jaar naar verwachting 6,25 miljoen ton rijst exporteren, maakte het Ministerie van Landbouw deze week bekend. Dat is een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van vorig jaar.

Foto Reuters / KhamFoto Reuters / Kham

Foto

Geïnteresseerde bieders dienen zich aan voor Russische joint venture BP

Een Russisch oliebedrijf in handen van de staat, is één van de partijen die een bod heeft uitgebracht op TNK-BP, de getroebleerde Russische joint venture van BP. Dat meldt persbureau Reuters. BP, een van ’s werelds grootste private oliebedrijven, maakte vanochtend bekend dat het zijn belang van 50 procent in TNK-BP wil afstoten.

BP

Poetin op de koffie bij Merkel

Ondertussen is de Russische president Poetin op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel. Later vandaag spreekt hij voor het eerst met de Franse president Hollande.

Vladimir Poetin

Hier is het volledige CDA-verkiezingsprogramma

Het CDA-verkiezingsprogramma, getiteld 'Iedereen', is hier in pdf te bekijken. De partij doet tien aanbevelingen om Nederland 'sterker uit de crisis' te krijgen.

Iedereen_verkiezingsprogram_2012-2017_digitaal

CDA

Hier gaat het CDA de verkiezingen mee in

De eerste details van het CDA-verkiezingsprogramma komen naar buiten. Op Twitter somt Jaap Jansen (Pauw & Witteman) er een aantal op.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen CDA wil 'sociale vlaktaks' van 35%

CDA

Eredivisie-topscorer Bas Dost verkast naar Duitsland

De topscorer van de Eredivisie vertrekt uit Nederland. Bas Dost gaat naar Wolfsburg, meldt de club. Hij maakte het afgelopen seizoen maar liefst 38 doelpunten voor de Friese club; meer dan elke andere Heerenveen-speler ooit in één jaar voor elkaar kreeg.

Bas Dost

SP wil ver gaan voor regeringsdeelname

Ook verkiezingsnieuws vanuit het SP-kamp: de partij van Roemer wil veel doen voor regeringsdeelname.

SP

'Iedereen'. Zo heet het program van het CDA

Het verkiezingsprogramma van het CDA heet 'Iedereen'. Getuigt niet van enorme creativiteit, vinden sommigen.

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Dat zei ik dus. Iedereen. #cdaprogramma http://t.co/2qxwaVWJ

CDA

'Lightning Bolt' loopt lekkere tijd

Usain Bolt liet gisteren zien dat hij klaar is voor de Spelen. Hij liep 9.76 bij de Diamond League-atletiekmeeting in Rome. Dat is het wereldjaarrecord. Bolt (rechts op de foto) heeft ook het wereldrecord (9.58) nog in z'n broekzak.

Foto AFP / Gabriel Bouys

Foto AFP / Gabriel BouysFoto AFP / Gabriel Bouys

Foto

Vacature

Je kunt pizza's gaan bakken bij Apple, als je goed bent met deeg en kaas en tomaten. Ze zoeken zo iemand.

Opmerkelijk

China arresteert medewerker veiligheidsdienst om spionage

China heeft een veiligheidsfunctionaris gearresteerd omdat hij voor de VS zou hebben gespioneerd. Zo speelde hij informatie over de overzeese spionageactiviteiten van China door naar de CIA. De man, die een onderminister assisteerde, werd eerder dit jaar in de boeien geslagen. Dat meldt Reuters nu.

China

Radhakishun stapt uit onvrede op bij de NTR

Geen PREMtime meer met Prem Radhakishun. Hij gaat met ruzie weg bij de NTR.

Twitter avatar joostbastmeijer Joost Bastmeijer Prem blijft overigens nog wel De Radio 1 Sportzomer presenteren, want daar 'ie nog contractueel toe verplicht, zei hij net in @NCRVLunch.

Prem Radhakishun

Aanvaring tussen NAVO en demonstranten in Servië

Onrust in Kosovo vandaag. De NAVO-vredesmacht kwam in aanvaring met een Servische menigte die met stenen gooide. De spanning liep op omdat de menigte wilde voorkomen dat wegversperringen worden weggehaald. Nabij Zvečan vielen drie gewonden aan de kant van de demonstranten.

Reuters / Bojan Slavkovic

Reuters / Bojan SlavkovicReuters / Bojan Slavkovic

Foto

Griekenland nog in dubio over anti- of pro-Europa

In de Griekse peilingen gaan Syriza (tegen de Europese begrotingsregels) en Nieuwe Democratie (vóór) nog altijd nek-aan-nek. Syriza-leider Tsipras zei vandaag dat men op zijn partij moet stemmen als ze willen dat de voorwaarden die Europa oplegt, geschrapt moeten worden. Daar is de recessie namelijk aan te wijten, vindt hij. De stembusgang is op 17 juni.

Twitter avatar AthensNewsEU Athens News #Tsipras: "We will replace (the memorandum) with a national recovery plan for economic and social growth and productive reconstruction"

Griekenland

Liverpool heeft een nieuwe coach: dit is 'm

Wat onwennig nog, maar het gaat om het gebaar. Dit is Brendan Rogers, die vandaag werd aangesteld als de nieuwe trainer van Liverpool, met een clubsjaaltje tussen zijn handen. Hij komt van Swansea. Kenny Dalglish werd onlangs ontslagen bij de club na een teleurstellend seizoen. De achterstand op kampioen Manchester City was maar liefst 37 punten. Ook Frank de Boer zou gepolst zijn voor de job.

Foto AFP / Andrew Yates

Foto AFP / Andrew YatesFoto AFP / Andrew Yates

Foto

Onze EK-blogger debuteert

Tim de Wit gaat (mede) voor ons naar het EK dat over een week begint. Zijn eerste blog staat nu online, want De Wit was gisteren bij de oefenwedstrijd tussen Duitsland en Israël. Daar tikte hij dit over.

"Ik zag veel verkeerde passes, irritaties onderling, enorme kansen die gemist werden, geblunder in de verdediging. Ok, ze wonnen met 2-0, maar werkelijk niets deed vermoeden dat ik zojuist de aanstaande Europees Kampioen aan het werk had gezien."

EK 2012

Tellingen Ierland: 60 procent zegt nu 'ja'

Meer tellingen uit Ierland: 60 procent van de stemmers in het referendumzegt 'ja' tegen het Europese begrotingsverdrag.

Ierland

Oppositie: weer executies in Syrië

Persbureau AFP meldt dat in Qusair, een stad in het midden van Syrië, twaalf personen zouden zijn geëxecuteerd. Volgens de NOS werden ze onderschept en gedood door aan Assads regime gelieerde troepen. Met berichten uit Syrië is het altijd oppassen: de informatie komt van de oppositie en een onafhankelijke bron is er niet.

Syrië

Werkloosheid eurozone stijgt niet, daalt ook niet

De werkloosheid in de eurozone was in april 11 procent, net als in maart. Dat zegt statistiekbureau Eurostat (hier de pdf). In Spanje staat het er het slechtst voor: daar zit een kwart zonder werk. Nederland doet het (betrekkelijk) goed: met 5,2 procent staat het gelijk aan Luxemburg en net iets hoger dan Oostenrijk, dat 3,9 procent thuis op de bank heeft zitten.

eurozone

Met een heleboel eenden op de brommer

Ondertussen vervoert deze man een trosje eenden. Een foto van nabij Hanoi, Vietnam. De vogels worden naar een markt gebracht.

Foto Reuters / Kham

Foto Reuters / KhamFoto Reuters / Kham

Foto

Wilders is heel erg teleurgesteld

Wilders heeft via BNR gereageerd op het verloren kort geding. Hij is erg teleurgesteld en keert zich nu tot Rutte.

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Wilders is 'heel erg teleurgesteld' in de uitspraak #ESM kg. Doet nu beroep op Rutte het besluit toch uit te stellen. #BNR

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Wilders: 'Dan zou ie (Rutte) een moreel overwinnaar zijn, nu is ie dat juridisch.' Doet Rutte dat niet, dan overweegt ie de bodemprocedure.

Geert Wilders

Explosie in Khost, Afghanistan

In Khost (dat ligt hier, in het oosten van Afghanistan) is een grote klap gehoord. Boven een NAVO-basis is rook te zien. Dat meldt Reuters - maar meer is nog niet bekend. We komen met een nieuwe update als blijkt dat er slachtoffers gevallen zijn.

Afghanistan

EU wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Houla

De Europese Unie wil dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek instelt naar oorlogsmisdaden in het Syrische Houla. Daar werden precies een week geleden meer dan honderd burgers op gruwelijke wijze gedood.

Syrië

Zo ziet Minnie Mouse er echt uit

Mickey en Minnie Mouse groeten kinderen in een pretpark in Shanghai, China. Vandaag is het daar kinderdag. De universele kinderdag, ooit geïniteerd door de Verenigde Naties, is trouwens op 20 november.

Foto AP / Eugene HoshikoFoto AP / Eugene Hoshiko

Foto

Het is bijna zeker: de Ieren heb gisteren 'ja' gezegd

De Ierse regering verwacht op basis van de eerste uitslagen dat de bevolking gisteren voor het Europese begrotingsverdrag heeft gestemd. Dat heeft de minister van Europese Zaken aan persbureau Reuters laten weten.

"We zijn zeer, zeer zelfverzekerd. Tot nu toe ziet het er goed uit." - minister Lucinda Creighton

Ierland

De magische momenten van André Kuipers

Vanuit de ruimte blogt astronaut André Kuipers over "de meest magische momenten" van zijn missie.

"Zo zag ik bijvoorbeeld ‘s nachts Europa in één keer, simpelweg door om me heen te kijken, van Ierland tot Caïro en van Noorwegen tot Marokko. Die momenten zijn magisch. Ze blijven me waarschijnlijk het meeste bij van deze missie…"

Kuipers keert op 1 juli terug naar de aarde. Lees zijn blog hier.

andre kuipers

Kort geding ESM: lees hier het vonnis

Lees hier het hele vonnis van de rechtbank en hier het uitgebreidere bericht op nrc.nl.

"De door Wilders c.s. ingenomen stellingen kunnen gelet op het vorenstaande derhalve niet tot het oordeel leiden dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld, zodat de door hen ingestelde vorderingen zullen worden afgewezen."

ESM

Om 13.00 uur: presentatie verkiezingsprogramma CDA

Vanmiddag wordt het verkiezingsprogramma van het CDA bekendgemaakt. Twee dingen zijn al uitgelekt:

  • Het CDA wil starters op de woningmarkt stimuleren om meer eigen geld in te leggen bij het kopen van een huis, het zogenoemde 'bouwsparen'.
  • Het CDA wil de bonuscultuur in de bankensector harder aanpakken

Twitter avatar StemBuma StemBuma Vanmiddag om 13.00 uur wordt het concept-verkiezingsprogramma 2012-2017 gepresenteerd en aangeboden aan partijvoorzitter Peetoom en Sybrand

CDA

'Voorpubliciteit geweldig, nul resultaat'

NRC-redacteur Tom-Jan Meeus over Wilders en de publiciteit omtrent zijn acties:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Weet u nog, Wilders' laatste boek? Was het al vergeten. Blijkt: zelfde verhaal in VS. No bestseller whatsoever: http://t.co/gy4itoon

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Is dus hetzelfde als met dat kort geding. De voorpubliciteit was geweldig, resultaat: nul #esm

(de link in de tweet van Meeus werkt niet, deze wel)

Geert Wilders

Wilders verliest kort geding ESM

Wilders verliest het kort geding tegen de staat over het Europees noodfonds ESM. Een uitgebreider bericht op nrc.nl volgt snel.

Geert Wilders

Breivik wel of niet toerekeningsvatbaar? Antwoord is nog ver weg

Vandaag is dag 29 van het proces tegen Anders Behring Breivik. Vanuit Oslo meldt journalist Luuk Mulder dat een antwoord op een van de belangrijkste vragen - de toerekeningsvatbaarheid van Breivik - nog ver weg is.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Ondertussen heeft de Gerechtelijk Forensische Commissie vandaag bekend gemaakt dat ze het laatste rapport nog steeds niet goed keuren.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Een duidelijke antwoord op de toerekeningsvatbaarheidsvraag is daarmee nog verder weg.

Onverwacht nieuw album dEUS

De Belgische rockband dEUS heeft onverwacht een nieuw album uitgebracht. Het staat nu op iTunes en over een week is het er in fysieke vorm. 'Following Sea', zo heet het zesde studioalbum van de band van frontman Tom Barman. Onderstaand nummer is ervan afkomstig.

Twitter avatar norbertpek Norbert Pek dEUS doet een Radioheadje. Opeens een volledig nieuwe plaat: Following Sea. http://t.co/ozVosTe4


Start meteorologische zomer is niet echt te merken

Over het weer gesproken. Vandaag is de meteorologische zomer van start gegaan, hoewel we daar weinig van gaan merken. Het is momenteel fris met een stevige noordwestenwind en geregeld wolkenvelden die van zee ons land binnendrijven, meldt Meteo Consult. Dit weekend ziet er iets beter uit:

"Morgen beginnen we het weekend met veel zon maar er onstaan ook enkele stapelwolken. Op een enkel buitje in het noordoosten na blijft het droog. Met minder wind wordt het rond 14 graden aan zee tot lokaal 18 graden in Limburg." - Meteo Consult

weerbericht

Mooi weer en Oranjekoorts zorgt voor extra omzet supermarkten

Supermarkten hebben in de week voor Pinksteren 7,5 procent meer omgezet dan vorig jaar. De omzet was dit jaar 715 miljoen euro, vorig jaar 665 miljoen euro. Volgens marktonderzoeksbureau GfK Panel Services zorgden het warme weer en de beginnende Oranjekoorts zorgden voor meer omzet.

economie

Ondertussen in Kandahar

Met de armen over elkaar tijdens een explosie. Een Amerikaanse militair in Kandahar zocht gisteren op deze manier dekking terwijl achter hem een gecontroleerde ontploffing plaatsvond. Zo werd ruimte gemaakt voor een nieuwe controlepost in de Afghaanse provincie.

Foto Reuters / Shamil ZhumatovFoto Reuters / Shamil Zhumatov

Foto

Netwerkstoring op Utrecht Centraal

Station Utrecht Centraal heeft te maken met netwerkingstoring. Daardoor werken veel kaartautomaten en ov-chipkaartpalen niet. Op Twitter regent het klachten.

Twitter avatar Erik_91NL Erik Netwerkstoring op Utrecht CS. Ik dacht even dat ik nu niet naar Utrecht hoefde. Helaas, de treinen rijden deze keer dan juist weer wel.

Utrecht Centraal

Ondertussen in China

Een man is aan werk in een spiegelfabriek in Zibo, China. De groei van de Chineze economie vertraagt en de Aziatische aandelenbeurzen sloten vannacht in de min.

Foto Reuters / Aly SongFoto Reuters / Aly Song

Foto

Helft Nederlanders heeft lening

In 2009 had 37 procent van de huishoudens een lening, nu meer dan de helft van de Nederlanders. De meldt het Nibud. Hypotheken zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

economie

Schultz blij met cijfers Rijkswaterstaat

Minister Schultz van Haegen heeft gereageerd op de cijfers van Rijkswaterstaat die voor het eerst zouden bewijzen dat meer asfalt de fileproblemen oplost. Schultz:

"Dit is heel goed nieuws voor automobilisten en vervoerders. Maar ook voor mensen die rond notoire fileknelpunten leven. Minder files betekent ook schonere lucht voor omwonenden."

Toch is Schultz nog niet helemaal tevreden:

"Voor onze economie is het essentieel dat de bereikbaarheid optimaal is. Daar moeten we de komende jaren hard aan blijven werken."

files

Oude VKblogs nog steeds offline

Toen de Volkskrant vorig jaar stopte met de weblogdienst VKBlog werd besloten dat Web-log.nl de oude blogs zou gaan hosten. Negen maanden later hebben de gebruikers van VKblog hun oude blogposts echter nog steeds niet terug door problemen bij het bedrijf, meldt WebWereld.

VKBlog
Goedemorgen. Dit is de laatste dag van onze proefweek met het liveblog Vandaag. Om te beginnen de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag tot dusver:

1. NS-topman Bert Meerstadt wil dat de NS weer samengaat met Prorail om de problemen op het spoor beter aan te kunnen pakken. Hij wil kijken of de splitsing, die in 1995 werd doorgevoerd, ongedaan kan worden gemaakt.

2. KPN wil zijn Duitse dochterbedrijf E-Plus verkopen in een poging te voorkomen dat het Mexicaanse bedrijf América Móvil een groot belang krijgt in het bedrijf. KPN spreekt van een "opportunistisch" bod.

3. Fietsen zonder licht? Niet handsfree bellen in de auto of rijden zonder gordel? Je kan er nog steeds een boete voor krijgen, maar justitie stopt wel met specifieke controles op deze overtredingen.

Dit is de vierde en voorlopig laatste dag van Vandaag, het liveblog over alles wat er gebeurt. Hier is meer informatie te vinden over dit experiment. De eerdere dagen van de testweek zijn hier terug te lezen.